EWS opozorilo: Lažna xanax tabletka v Ljubljani, lažni vzorci na spletu

23. april 2021|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana lažna xanax tabletka, ki je namesto alprazolama vsebovala klonazolam. Poleg tega sta bila zaznana še dva vzorca, kupljena na spletu, prvi je namesto flubromazolama vseboval zelo potenten sintetični opioid metonitazen, drugi pa je namesto ene snovi vseboval mešanico modafinila in sintetičnega opioida AP-238.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da umazano bela tabletka pravokotne oblike z zarezami ter z napisom xanax na eni strani in z oznako »2« na drugi strani, namesto alprazolama vsebuje klonazolam. Tabletka je bila kupljena v Ljubljani.

Lažna xanax tabletka


Klonazolam ima precej močnejši učinek kot alprazolam, učinki klonazolama pa so podobni učinkom zelo močnih opioidov, saj lahko med drugimi povzroči močno sedacijo in depresijo dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj). Drugi negativni stranski učinki so še: izguba ravnotežja, opotekanje, upočasnjeno odzivanje, utrujenost, zaspanost, otopelost, nerazločen govor, slabost, omotica, bruhanje, suha usta, izguba spomina, zmedenost, nejasno razmišljanje itn. Pri oralnem zaužitju klonazolam začne učinkovati v obdobju od desetih minut do pol ure, učinki pa lahko trajajo tudi od 6 do 10 ur.

 

V sistemu sta bila zaznana tudi dva lažna vzorca, kupljena na spletu.

Prvi vzorec kristalov bež barve je bil kupljen kot flubromazolam (benzodiazepin), analiza pa je pokazala, da vsebuje zelo potenten sintetični opioid metonitazen. Ta je lahko 10- do 100-krat bolj potenten kot morfin, odvisno od poti uporabe. Vzorec zato predstavlja večje tveganje za predoziranje, pri katerem lahko pride do depresije dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj) in smrti.

Znaki predoziranja: huda zaspanost, neodzivnost ali koma, motnje dihanja (navadno je upočasnjeno, neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic. Zastrupljena oseba je neodzivna, ni je mogoče prebuditi, ima pomodrele ustnice in nohte, hladno in znojno kožo, ozki zenici ter znake dihalne stiske (grgra, smrči ali se duši).

Kristali metonitazena, ki so se
prodajali kot flubromazolam

Drugi vzorec prahu bele barve je vseboval mešanico modafinila in sintetičnega opioida AP-238, čeprav naj bi po zagotovilih prodajalca vseboval le eno snov.

 

Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Združenja DrogArt v Ljubljani in Mariboru.

Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.
Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.