Pivnik z visoko vsebnostjo 1p-LSD v Ljubljani

9. april 2021|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani zaznan pivnik z visoko vsebnostjo 1p-LSD.


Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da pivnik bele barve s temno poševo črtico vsebuje 2-kratno vsebnost 1p-LSD od srednjega odmerka, ki znaša  75-150 ug.

Po zapisih uporabnikov na forumih, lahko imajo visoke doze 1p-LSD negativne učinke na duševno zdravje posameznika, saj lahko povzročijo stanja, kot so: tesnobnost, blodnje, panični napad in
tudi epileptični napad.

1P- LSD (Dietilamid 1-propionil-d-lizergične kisline) je nova psihedelična snov iz razreda lizergamidov, ki je analog LSD in homolog ALD-52. 1P-LSD je tesno povezan z LSD in naj bi povzročal skoraj enake učinke. Zaradi neraziskanosti je malo znanega o farmakologiji 1P-LSD.

 

DrogArt smernice za zmanjševanje škode:

  • Poskrbi za primeren set in setting; da se pred tripom počutimo dobro in stabilno ter da smo v varnem, mirnem okolju z ljudmi, ki jim zaupamo.
  • Substanco pred uporabo testiraj, če nimaš te možnosti pa začni z majhno dozo in počakaj (tudi 2 uri), da se učinki pokažejo v polnosti
  • Pri osebah s predispozicijo za duševne motnje se uporaba močno odsvetuje

 

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.