EWS opozorilo: V Mariboru zaznan nevarni sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA

18. februar 2021|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Mariboru zaznan vzorec, ki se je prodajal kot »afgan« (sintetični hašiš), vseboval pa je nevarni sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA.


Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da vzorec smolaste snovi, ki je bil kupljen kot »afgan«, vsebuje nevarni sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA. Po poročanju uporabnikov sta se po uporabi pojavila vrtoglavica in občutek pritiska v glavi.

Vzorec smolaste snovi z MDMB-4en-PINACO


MDMB-4en-PINACA je nevarni sintetični kanabinoid, s katerim so povezane številne zastrupitve in smrti v različnih državah EU. Gre za potenten sintetični kanabinoid, ki je aktiven že v majhnem odmerku. Ker so sintetični kanabinoidi pogosto neenakomerno nanešeni na material (v tem primeru smolo), uporabniku otežuje nadzor nad odmerjanjem, kar lahko privede do zastrupitve. 

Zastrupitev lahko vključuje: izgubo zavesti, kardiovaskularne težave (hipertenzija, tahikardija, bradikardija, bolečine v prsih, miokardni infarkt in možganska kap), epileptični napad in konvulzije, bruhanje / hiperemeza, delirij, vznemirjenost, psihoza in agresivno vedenje.

Januarja letos smo v Sloveniji že beležili zastrupitve zaradi uporabe MDMB-4en-PINACE. Zastrupljenci so potrebovali nujno medicinsko pomoč.

 

Zmanjševanje tveganj

Zdravstvena tveganja in dolgoročni učinki MDMB-4en-PINACA niso dobro raziskan. Glede na trenutno znane informacije in zbrana poročila se uporaba sintetičnih kanabinoidov v celoti odsvetuje, saj predstavlja zelo visoko tveganje za zdravje.

Potentnost mešanic za kajanje s sintetičnimi kanabinoidi je zelo raznolika, saj pri izdelavi ni nobene kontrole »kakovosti«. Znano je, da potentnost niha od serije do serije in prav tako pa se lahko pri isti seriji pojavijo "vroči žepi", kjer je kanabinoid močno koncentriran v nekaterih delih rastlinskega materiala, zato je izjemno pomembno, da začnemo z zelo majhnim odmerkom. Različni kanabinoidi potrebujejo različno časa, da začnejo delovati zato je nujno počakati po vsakem vdihu vsaj nekaj minut (ponekod tudi več), da se izognemo predoziranju.

Ne uporabljaj v kombinaciji z drugimi drogami. Še posebej nevarna je kombinacija z drogami ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev

Pred uporabo substanco testiraj in preveri kaj dejansko vsebuje. Več informacij o testiranju najdeš na www.testi.drogart.org

 

Ukrepanje v primeru predoziranja

Ljudje so po uporabi sintetičnih kanabinoidov pogosto neprisebni. Lahko se padejo, se penijo v ustih ali so začasno paralizirani. Če je mogoče, jih postavite v stabilni bočni položaj in nenehno spremljajte dihanje.

Če nekdo pade v nezavest in je neodziven, pokličite 112. Preverite ali diha. Če ne dihajo, začnite s stiskanje prsnega koša, če diha pa ga postavite v stabilni bočni položaj in počakajte na prihod reševalcev.

 

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Mariboru. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.