EWS opozorilo: Lažna xanax tabletka

11. december 2020|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana lažna xanax tabletka, ki je namesto alprazolama vsebovala flubromazolam.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da bela tabletka pravokotne oblike z zarezami ter z napisom xanax na eni strani in z oznako »2« na drugi strani, namesto alprazolama vsebuje nevarno snov flubromazolam. 

 

Flubromazolam je zelo potenten in dolgtrajajoč benzodiazepin, ki ima številne negativne učinke. V literaturi so med drugimi opisani: močna sedacija, izguba spomina, izguba razsodnega razmišljanja in nadzora nad svojim ravnanjem, ki lahko vodi v samopoškodbeno vedenje ali nasilno vedenje do drugih, občutek odtujenosti, okvarjene kognitivne funkcije (težave pri pisanju, govoru), težave s spanjem, tesnobnost, razbijanje v prsnem košu, bolečine pri srcu itn.

 

Ob uporabi flubromazolama se zelo hitro razvijeta toleranca in zasvojenost, ob odtegnitvi pa se pojavijo številni izredno neprijetni in dlje časa trajajoči odtegnitveni znaki, kot so: bolečine v mišicah, mrazenje, težave s spanjem, panični napadi, popačeno zaznavanje, krči, bruhanje, epileptični napadi.

 

Če se odločiš za uporabo benzodiazepinov, upoštevaj smernice zmanjševanja škode:

  • Pri benzodiazepinih, kupljenih na črnem trgu, je še posebej pomembno laboratorijsko testiranje zaradi možnosti ponaredkov oziroma lažnih tablet. Četudi na tableti piše npr. »Xanax«, to ni nikakršno zagotovilo, da tableta zares vsebuje alprazolam, ampak lahko vsebuje kateri drug, močnejši benzodiazepin ali pa čisto nekaj drugega.
  • začni z majhno dozo in počakaj na učinke
  • nikoli ne mešaj z ostalimi depresorskimi drogami (alkohol, opiati, GHB/GBL …), saj obstaja velika nevarnost predoziranja.
  • nikoli ne vozi nikogar ali ničesar pod vplivom benzodiazepinov.

 

Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.