EWS opozorilo: Močna ekstazi tabletka v Ljubljani

27. november 2020|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana siva tabletka Punisher z visoko vsebnostjo MDMA.


V Ljubljani je bila zaznana ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer sivi Punisher (278mg/tbl, masa celotne tabletke 422 mg). Tabletka predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so: slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje, edem, možganski ali srčni infarkt.


Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo.

 

Če se odločiš za uporabo, zmanjšaj svojo dozo in uporabi maksimalno polovičko tabletke, če si manjše teže pa še manj in počakaj na učinke. Pred uporabo lahko preveriš ali je bila podobna ekstazi tabletka že testirana: https://www.drogart.org/droge/testi/ekstazi.html

Dodante informacije o MDMA in zmanjševanju škode najdeš tukaj: https://www.drogart.org/droge/1195/mdma-in-ekstazi.html

 

Siva tabletka Punisher


Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.