EWS opozorilo: V Ljubljani zaznan zelo močan heroin, na Obali in v Mariboru pa kokain z levamisolom

12. september 2020|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani zaznan zelo močan heroin z vsebnostjo 60 %, ki je vseboval tudi zelo potenten 6-acetilmorfin. Na Obali in v Mariboru pa so se pojavili vzorci kokaina z višjo vsebnostjo levamisola


Močan heroin

V Ljubljani sta bila zaznana dva vzorca heroina, ki sta vsebovala tudi zelo potentno snov 6-acetilmorfin. Prvi vzorec je bil v obliki temno belega prahu z vsebnostjo heroina 60 % in acetilmorfina 17 %, drugi vzorec je bil v obliki temne smole z vsebnostjo heroina 22 % in acetilmorfina 26 %. Ob tem je treba opozoriti, da je 6-acetilmorfin bolj potenten kot heroin. V obeh vzorcih je bil heroin v obliki soli oziroma hidroklorida in ne v obliki baze. Oba vzorca predstavljata večje tveganje za predoziranje, pri katerem lahko pride do depresije dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj) in smrti.

 

heroin v obliki temno belega praška             heroin v obliki temno rjave smole

 

Ob tem je treba opozoriti, da ker lahko bolezen COVID-19 povzroči težave z dihanjem, se lahko med okuženimi uporabniki heroina ali drugih opioidov poveča tveganje za predoziranje. Antidot nalokson blokira učinek heroina in odpravi težave z dihanjem, ki jih povzročajo opioidi. Ni pa podatkov, da bi nalokson vplival na težave z dihanjem, ki jih povzroča COVID-19.
Znaki predoziranja: huda zaspanost, neodzivnost ali koma, motnje dihanja (navadno je upočasnjeno, neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic.
Zastrupljena oseba je neodzivna, ni je mogoče prebuditi, ima pomodrele ustnice in nohte, hladno in znojno kožo, ozki zenici ter znake dihalne stiske (grgra, smrči ali se duši).

 

Smernice zmanjševanja škode za uporabnike heroina:

1. Izogibaj se injeciranju in raje izberi manj tvegan način uporabe - kajenje in snifanje. Injeciranje predstavlja večje tveganje za predoziranje in ostala tveganje za prenos virusnih (HIV, hepatitis) in bakterijskih okužb, poškodbe žil in tkiv ter nastanek absecov.

2. Če se vseeno odločiš za injeciranje, pa pazi na to, da vedno uporabiš čist pribor za injeciranje. Pribor za injeciranje si lahko priskrbiš v drugih programih zmanjševanja škode (Stigma, Šent).

3. Uporabljaj majhne doze in ne uporabljaj prepogosto. Pri novem nakupu substance ne poznaš njene potentnosti, zato naj bo prva doza precej manjša. S tem se lahko izogneš predoziranju in dobiš občutek, kako močna je.

4. Ne uporabljaj sam/a. Zaradi večjega tveganja za predoziranje pri opiatih, lahko pravočasen klic na številko 112, reši življenje.

5. Če imaš zaradi uporabe heroina ali drugih drog težave in bi želel pomoč, pokliči na DrogArt svetovalnico 041 730 800 ali piši preko maila na svetovanje@drogart.org

 

Kokain z levamisolom

Na Obali in v Mariboru pa so bili zbrani vzorci kokaina, ki so vsebovali od 20 do 45 % levamisola, kar je višje od običajnih vrednosti. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.


Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani in Mariboru. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.