EWS opozorilo: Močan heroin in lažna xanax tabletka

21. avgust 2020|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Ljubljani zaznana vzorec heroina z vsebnostjo 51 % in lažna xanax tabletka rdeče barve, ki je namesto alprazolama vsebovala nevarni flualprazolam.


Močan heroin

V Ljubljani je bil zaznan vzorec heroina z vsebnostjo 51 %. V vzorcih, ki se sicer pojavljajo v Sloveniji, povprečna vsebnost heroina znaša okoli 12 %. Vsebnost heroina 51 % zato predstavlja večje tveganje za predoziranje, pri katerem lahko pride do depresije dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj) in smrti.


Ob tem je treba opozoriti, da ker lahko bolezen COVID-19 povzroči težave z dihanjem, se lahko med okuženimi uporabniki heroina ali drugih opioidov poveča tveganje za predoziranje. Antidot nalokson blokira učinek heroina in odpravi težave z dihanjem, ki jih povzročajo opioidi. Ni pa podatkov, da bi nalokson vplival na težave z dihanjem, ki jih povzroča COVID-19.


Znaki predoziranja: huda zaspanost, neodzivnost ali koma, motnje dihanja (navadno je upočasnjeno, neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic. Zastrupljena oseba je neodzivna, ni je mogoče prebuditi, ima pomodrele ustnice in nohte, hladno in znojno kožo, ozki zenici ter znake dihalne stiske (grgra, smrči ali se duši).

 

Lažna xanax tabletka

Rdeča tabletka pravokotne oblike z zarezami ter z napisom xanax na eni strani in z oznako »2« na drugi strani, namesto alprazolama vsebuje nevarno snov flualprazolam. Tabletka je bila kupljena na spletu.


Flualprazolam sodi v skupino benzodiazepinov, vendar je o njem na voljo le malo informacij. Strukturno je podoben alprazolamu, vendar bolj potenten. Uporabniki so na forumih med posledicami uporabe flualprazolama med drugimi navajali tudi izgubo spomina in dezinhibicijo (zmanjšan nadzor nad vedenjem in mišljenjem). S flualprazolamom so povezane številne smrti in zastrupitve; v letu 2018 je samo Švedska poročala o 26 smrtih in 30 primerih zastrupitev, povezanih z uporabo flualprazolama.


Še posebej nevarna je hkratna uporaba benziodezapinov z drugimi drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opiati in GHB/GBL. Ob hkratni uporabi se namreč učinki drog potencirajo in uporabnik lahko zelo hitro izgubi zavest in preneha dihati.


Vzorca sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Društva Stigma in Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.