EWS opozorilo: Kokain z visoko vsebnostjo levamisola in močna ekstazi tabletka v Ljubljani

15. maj 2020|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Ljubljani zaznana kokain z visoko vsebnostjo levamisola in modri Punisher z visoko vsebnostjo MDMA.


Vzorec kokaina, ki je bil zaznan v Ljubljani, je vseboval 23 % levamisola, kar je višje od običajnih vrednosti. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.


V Sloveniji se v splošnem še vedno zaznavajo vzorci zelo čistega kokaina. Uporabnikom se zato priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode, saj uporaba kokaina med drugimi zvišuje tveganje za odpoved srca in možgansko kap.

Več informacij o kokainu najdeš na naši spletni strani: www.kokain.si

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

V Ljubljani je bila zaznana tudi ekstazi tabletka z zelo visoko vsebnostjo MDMA, in sicer modri Punisher (252 mg MDMA na tbl, masa celotne tablete 497,56 mg).

Ekstazi tabletka Modri Punisher (foto: NLZOH)


Tabletka predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša
60─90 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja zanegativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo.

 

Če uporabljaš MDMA, se svetuje upoštevanje smernic zmanjševanja škode:

  • če imaš možnost uporabi storitev testiranja na DrogArtu
  • natančno odmerjanje doze, če uporabljaš MDMA v obliki tabletke (ekstazi) začni s četrtinko in počakaj na učinke. Na trgu je veliko ekstazijev, ki vsebujejo tudi 4x dozo.
  • ne uporabljaj prepogosto, med eno in drugo uporabo, naj mine čim več časa (priporča se vsaj 2 meseca).
  • poskrbi za hidracijo z izotoničnimi napitki, ki vsebujejo sol (natrijev klorid)
  • ne mešaj z drugimi drogami, še posebej z drugimi stimulanti, alkoholom, psihatričnimi zdravili (antidepresivi) ali tramadolom
  • ne uporabljaj, če je tvoje fizično ali psihično počutje slabo

 

Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.