EWS opozorilo: močna ekstazi tabletka v Ljubljani in zelo čist amfetamin v Mariboru

24. januar 2020|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana ekstazi tabletka (rumen Philipp Plein) z visoko vsebnostjo MDMA-ja, v Mariboru pa več vzorcev zelo čistega amfetamina.


Ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA-ja

V Ljubljani je bila zaznana ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer rumeni Philipp Plein (216 mg/tbl, masa celotne tabletke 530 mg).

Tabletka predstavljaja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.


Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo.

 

Zelo čist amfetamin v Mariboru

V Mariboru so bili zaznani trije vzorci zelo čistega amfetamina, in sicer z vsebnostjo 95, 95,7 in 96 %. V vzorcih, ki se sicer pojavljajo v Sloveniji, je povprečna vsebnost amfetamina okoli 12 %, zaradi česar vsebnosti 95, 95,7 oziroma 96 % predstavljajo večje tveganje za predoziranje in zaplete, kot sta vročinski udar in amfetaminska psihoza.

Uporabnikom se priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode.
Znaki predoziranja: tresenje, zmedenost, slabost, zvišana telesna temperatura, krči in zvišan krvni tlak. Predoziranje se lahko konča tudi s smrtjo.

Do amfetaminske psihoze pride predvsem pri dolgotrajni in prekomerni uporabi, znaki pa so paranoja, tesnobnost, halucinacije in iluzije.

 

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.