EWS opozorilo: Zelo čist heroin v Ljubljani in lažne xanax tabletke v Mariboru

13. december 2019|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani zaznan zelo čist heroin z vsebnostjo 55 %, v Mariboru pa več lažnih xanax tabletk.


Zelo čist heroin v Ljubljani


V Ljubljani je bil zaznan vzorec heroina z vsebnostjo 55 %. Vzorec heroina je bil nekoliko temnejše rjave barve kot običajno, uporabnik pa je poročal o vrtoglavici in zaspanosti.
V vzorcih, ki se sicer pojavljajo v Sloveniji, povprečna vsebnost heroina znaša okoli 12 %. Vsebnost heroina 55 % zato predstavlja večje tveganje za predoziranje, pri katerem lahko pride do depresije dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj) in smrti. Uporabnikom se zato priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode.


Znaki predoziranja: huda zaspanost, neodzivnost ali koma, motnje dihanja (navadno je upočasnjeno, neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic.
Zastrupljena oseba je neodzivna, ni je mogoče prebuditi, ima pomodrele ustnice in nohte, hladno in znojno kožo, ozki zenici ter znake dihalne stiske (grgra, smrči ali se duši).


Lažne xanax tabletke v Mariboru

V Mariboru je bilo zaznanih več belih tabletk pravokotne oblike z zarezami in napisom XANAX na eni strani in z oznako »2« na drugi strani, ki so poleg alprazolama vsebovale še: adinazolam (benzodiazepin), diampromid (opioidni analgetik) in 5-MeO-DBT (triptamin).

Informacij o količini zaznanih primesi ni. V zadnjem času zaznavamo veliko lažnih tabeltk xanax, ki vsebujejo druge banzodiazepine, zdaj pa so se prvič pojavile tabletke, ki poleg benzodiazepinov vsebujejo še snovi iz skupine opiatov in psihadelikov. Vsaka taka mešanica različnih snovi, močno poveča tveganje za zaplete.

 

Fotografija tabletke xanax
Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Združenja DrogArt v Ljubljani in v Mariboru.

Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.


Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.