EWS opozorilo: Lažne xanax tabletke z etizolamom in kokain z višjo vsebnostjo levamisola v Ljubljani

11. oktober 2019|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bilo v Ljubljani zaznanih več lažnih xanax tabletk z etizolamom in kokain z višjo vsebnostjo levamisola.


Lažne xanax tabletke z etizolamom


V Ljubljani so bile zaznane tri lažne xanax tabletke v beli, zeleni in rumeni barvi pravokotne oblike z zarezami in z oznakami »GG 2 4 9, S 90 3 in R 0 3 9«, ki namesto alprazolama vsebujejo etizolam.


Etizolam sodi v skupino benzodiazepinov in se uporablja kot sredstvo proti nespečnosti in tesnobi. Etizolam povzroča evforijo, sproščenost, brezskrbnost, med neželenimi učinki pa so zaspanost, šibkost in utrujenost, slabše sposobnosti razsodnega razmišljanja in odločanja ter izguba nadzora nad telesom. Še posebej nevarna je hkratna uporaba etizolama z drugimi drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opiati in GHB/GBL. Ob hkratni uporabi se namreč učinki drog potencirajo in uporabnik lahko zelo hitro izgubi zavest in preneha dihati.

Več informacij o etizolamu najdeš tu: https://www.drogart.org/droge/2125/etizolam.html


Kokain z višjo vsebnostjo levamisola


Vzorec kokaina, kupljen v Ljubljani, je vseboval 33 % levamisola, kar je višje od običajnih vrednosti. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.


Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.