EWS opozorilo: Na Ptuju zaznan zelo čist heroin

1. oktober 2019|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil na Ptuju zbran vzorec zelo čistega heroina, z vsebnostjo 52 %.


Na Ptuju je bil zbran vzorec heroina z vsebnostjo 52 %. Po poročanju uporabnikov naj bi bil vzorec kupljen v Mariboru, ob uporabi pa se je pojavila slabost, bruhanje in močna utrujenost.


V vzorcih, ki se sicer pojavljajo v Sloveniji, povprečna vsebnost heroina znaša okoli 12 %. Vsebnost heroina 52 % zato predstavlja večje tveganje za predoziranje, pri katerem lahko pride do depresije dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj) in smrti.

Uporabnikom se zato priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode.


Znaki predoziranja: huda zaspanost, neodzivnost ali koma, motnje dihanja (navadno je upočasnjeno, neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic. Zastrupljena oseba je neodzivna, ni je mogoče prebuditi, ima pomodrele ustnice in nohte, hladno in znojno kožo, ozki zenici ter znake dihalne stiske (grgra, smrči ali se duši).


Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka ArsVitae na Ptuju. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.