EWS opozorilo: Xanax tabletka z višjo vsebnostjo alprazolama v Mariboru

20. september 2019|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Mariboru zaznana xanax tabletka z višjo vsebnostjo alprazolama.


V Mariboru je bila zaznana xanax tabletka z višjo vsebnostjo alprazolama (4mg/tbl, masa celotne tablete je 310,05 mg). Tabletka je bele barve in pravokotne oblike z zarezami ter napisom XANAX na eni strani in številčno oznako 2 na drugi strani. Srednja doza za alprazolam znaša med 0,5 in 1,5 mg, tako da 4mg tableta predstavlja zelo močno dozo, kjer se močno poveča tveganje za zaplete. Če se odločiš za uporabo, razdeli tabletko vsaj na četrtinke.

 


Uporaba alprazolama lahko povzroča naslednje neželene učinke: zamegljen vid, glavobol, depresija, jeza, agresija itn. Ob predoziranju lahko pride do ataksije (motnje ravnotežja, motnje hoje, nekoordinirani gibi rok, tresenje, motnje govora) in zaspanosti, v hujših primerih lahko nastopi koma.


Če se ob uporabi pojavijo znaki alergijske reakcije v obliki izpuščajev, težav z dihanjem, zatekanja obraza, ustnic, jezika ali žrela, je treba poiskati zdravniško pomoč.

Še posebej nevarna je hkratna uporaba alprazolama z drugimi psihoaktivnimi snovmi, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opiati in GHB/GBL. Ob hkratni uporabi se namreč učinki drog potencirajo in uporabnik lahko izgubi zavest in preneha dihati.


Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Mariboru. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.