EWS opozorilo: V Ljubljani lažna xanax tabletka s flualprazolamom, na Gorenjskem kokain z višjo vsebnostjo levamisola

13. september 2019|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bili v Ljubljani zaznani lažna xanax tabletka s flualprazolamom, na Gorenjskem pa kokain z višjo vsebnostjo levamisola.


Lažna xanax tabletka s flualprazolamom


V Ljubljani je bila zaznana bela tabletka pravokotne oblike z zarezami in napisom xanax na eni strani in z oznako »2« na drugi strani, ki namesto alprazolama vsebuje nevarno snov flualprazolam. Tabletka je bila kupljena na spletu.

Flualprazolam sodi v skupino benzodiazepinov, vendar je o njem na voljo le malo informacij. Strukturno je podoben alprazolamu, vendar bolj potenten. S flualprazolamom so povezane številne smrti in zastrupitve; v letu 2018 je samo Švedska poročala o 26 smrtih in 30 primerih zastrupitev, povezanih z uporabo flualprazolama.


Kokain z višjo vsebnostjo levamisola


Vzorec kokaina, kupljen na Gorenjskem, je vseboval 27 % levamisola, kar je višje od običajnih vrednosti. Uporabnik je poročal o grenkem okusu. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje.

Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

 


Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.