EWS opozorilo: Ekstazi tabletki z visoko vsebnostjo MDMA v Domžalah in v Ljubljani, močnejši Xanax v Ljubljani

6. september 2019|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bili v Domžalah in v Ljubljani zaznani ekstazi tabletki (modri Punisher) z visoko vsebnostjo MDMA, v Ljubljani pa se je pojavila močnejša xanax tabletka.


Ekstazi tabletki z visoko vsebnostjo MDMA

V Domžalah in v Ljubljani sta bili zaznani ekstazi tabletki modri Punisher z visoko vsebnostjo MDMA, (234 mg/tbl in 228 mg/tbl). Tabletki predstavljata večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

 Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo.

Modri Punisher tabletka


Močnejša xanax tabletka v Ljubljani

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi je bila zaznana tudi bela Xanax tabletka z zarezami in številčno oznako 3722, kupljena v Ljubljani, z veliko višjo vsebnostjo aprazolama kot običajno. Uporabnik je poročal o omotičnosti in vrtoglavici. Svetujemo previdnost pri doziranju in izogibanje mešanju z drugimi substancami, zlasti z drugimi depresorji (alkohol, GBL, opiati, itd.) 


Zelo čist kokain na različnih območjih Slovenije

V zadnjem času se na različnih območjih Slovenije ponovno zaznavajo vzorci zelo čistega kokaina. Uporabnikom se priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode, saj uporaba kokaina med drugimi zvišuje tveganje za odpoved srca in možgansko kap.

 

Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.