EWS opozorilo: Zelo čist heroin in ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA v Ljubljani

30. avgust 2019|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Ljubljani zaznana zelo čist heroin z vsebnostjo 64 % in ekstazi tabletka (modri Punisher) z visoko vsebnostjo MDMA.


Zelo čist heroin

 

V Ljubljani je bil zaznan vzorec zelo čistega heroina z vsebnostjo 64%. Vzorec je bil kupljen v Ljubljani pri preprodajalcu, uporabnik pa je poročal o neobičajnih učinkih, slabosti in zmedenosti.

V vzorcih, ki se sicer pojavljajo v Sloveniji, povprečna vsebnost heroina znaša okoli 12 %. Višja čistost heroina namreč pri enaki dozi, ki so jo uporabniki navajeni za bolj namešane vzorce, pomeni tudi nekajkrat večji vnos heroina že pri eni dozi. Pri višjih dozah hitro pride do predoziranja, ki je lahko zaradi depresije dihanja tudi smrtno. Uporabnikom se zato priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode.

Znaki predoziranja: huda zaspanost, neodzivnost ali koma, motnje dihanja (navadno je upočasnjeno, neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic. Zastrupljena oseba je neodzivna, ni je mogoče prebuditi, ima pomodrele ustnice in nohte, hladno in znojno kožo, ozki zenici ter znake dihalne stiske (grgra, smrči ali se duši).

Zaradi verjetnosti, da se tovrstni vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom priporoča previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja.

 

Ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA

 

V Ljubljani je bila zaznana tudi ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer modri Punisher (248 mg/tbl). Tabletka je bila kupljena na spletu.

Tabletka predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. O odmerkih nad 120 mg se poroča kot o odmerku z močnim delovanjem, odmerki nad 200 mg so že zelo tvegani za zdravje uporabikov, 300 mg pa je lahko že smrtni odmerek. Če se odločiš za uporabo prilagodi dozo in začni s četrtinko ali največ polovičko.

Modri Punisher

 

Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.