Lažna xanax tabletka vsebuje nevarno snov flualprazolam

5. julij 2019|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bili v Ljubljani zbrani dve lažni xanax tabletki, ena izmed njiju vsebuje nevarno snov flualprazolam, druga vsebuje etizolam.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da bela tabletka pravokotne oblike z napisom xanax na eni strani in z oznako »2« na drugi strani, namesto alprazolama vsebuje nevarno snov flualprazolam.


Flualprazolam sodi v skupino benzodiazepinov, vendar je o njem na voljo le malo informacij. Strukturno je podoben alprazolamu, vendar bolj potenten. Z flualprazolamom so povezane številne smrti in zastrupitve; v letu 2018 je samo Švedska poročala o 26 smrtih in 30 primerih zastrupitev, povezanih z uporabo flualprazolama.


Slika 1: Lažna xanax tabletka s flualprazolamom


Druga bela tabletka pravokotne oblike z napisom xanax na eni strani in z oznako »2« na drugi strani, prav tako zbrana v Ljubljani, namesto alprazolama vsebuje etizolam. Etizolam sodi v skupino benzodiazepinov in se uporablja kot sredstvo proti nespečnosti in tesnobi. Etizolam povzroča evforijo, sproščenost, brezskrbnost, med neželenimi učinki pa so zaspanost, šibkost in utrujenost, slabše sposobnosti razsodnega razmišljanja in odločanja ter izguba nadzora nad telesom. Še posebej nevarna je hkratna uporaba etizolama z drugimi drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opiati in GHB/GBL. Ob hkratni uporabi se namreč učinki drog potencirajo in uporabnik lahko zelo hitro izgubi zavest in preneha dihati.


Obe lažni tabletki sta bili kupljeni na spletu. Zaradi verjetnosti, da se ob nakupu prek spleta, pojavijo še drugi lažni vzorci, se uporabnikom svetuje previdnost in uporaba storitve testiranja.


Slika 2: Lažna xanax tabletka z etizolamom


Tabletki je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.