EWS opozorilo: Kokain z visoko vsebnostjo levamisola

17. junij 2019|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil ponovno zaznan kokain, z visoko vsebnostjo levamisola. Kokain je bil sicer zaznan v Ljubljani, a kupljen na obali.


Vzorca kokaina, zbrana v Ljubljani, sta vsebovala 19 in 22 % levamisola, kar je višje od običajnih vrednosti. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

Kokain z višjo vsebnostjo levamisola je bil kupljen na obali in ker obstaja možnost, da se tovrtsni vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom svetuje uporaba storitve anonimnega testiranja.

Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.