EWS opozorilo: Ponovno zaznan zelo čist heroin

10. april 2019|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila na notranjskem zaznana dva vzorca zelo čistega heroina, z vsebnostjo 55 in 63 %


Po uradnih podatkih je povprečna čistost heroina drugače nekaj čez 10 %, kar pomeni, da je v tem primeru koncentracija aktivne snovi kar 6x višja. To pa pomeni tudi izredno visoko tveganje za predoziranje, tudi smrtno. Zato se uporabnikom priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode. 

 

Višja čistost heroina namreč pri enaki dozi, ki so jo uporabniki navajeni za bolj namešane vzorce, pomeni tudi nekajkrat večji vnos heroina že pri eni dozi. Pri višjih dozah hitro pride do predoziranja, ki je lahko zaradi depresije dihanja tudi smrtno.

Znaki predoziranja: huda zaspanost, neodzivnost ali koma, motnje dihanja (navadno je upočasnjeno, neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic. Zastrupljena oseba je neodzivna, ni je mogoče prebuditi, ima pomodrele ustnice in nohte, hladno in znojno kožo, ozki zenici ter znake dihalne stiske (grgra, smrči ali se duši). 

Če uporabljaš heroin, zmanjšaj tveganje tako, da ga pred uporabo testiraš in zmanjšaš dozo.

Prav tako se zaradi večje možnosti za predoziranje odsvetuje kakršno koli mešanje z drugimi depresorji (benzodiazepini, alkohol, GHB/GBL in drugi opiati).

Zaradi verjetnosti, da se tovrstni vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, se svetuje previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja tudi v krajih izven Ljubljane.

 

Vzorec je v okviru anonimne storitve testiranja drog zbrala info točka Društva Stigma. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Preberi si več o anonimnem testiranju drog in testirnih točkah.