EWS opozorilo: Pojav zelo čistega kokaina v Mariboru in v Ljubljani

4. april 2019|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bilo v Mariboru in Ljubljani zaznanih več vzorcev zelo čistega kokaina, z vsebnostjo od 83 do 88 %.


Uporabnikom se priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode, saj uporaba kokaina med drugimi zvišuje tveganje za odpoved srca in možgansko kap.

Višja čistost kokaina, lahko pri enaki dozi, ki so jo uporabniki navajeni za bolj namešane vzorce, pomeni tudi nekajkrat večji vnos kokaina že pri eni črtici.

Kokain je nevarna in za telo zelo naporna substanca, zlasti za kardiovaskularni sistem. Povzroča krčenje žil, ki prehranjujejo srčno mišico, hkrati viša pritisk in srčni utrip. Poleg tega viša telesno temperaturo in s tem poveča možnost tvorbe krvnih strdkov. Vse to lahko ob redni ali prekomerni uporabi pripelje do srčnih deformacij in infarkta.

Višanje doz ne prinaša nujno sorazmerno večjega užitka, nedvomno pa veča toleranco in riziko za neželene posledice, ki so lahko zelo neprijetne in nevarne.

 

Za pravilno doziranje in informacijo o morebitnih neželenih primeseh se priproča predhodno testiranje substance. V kolikor to ni mogoče pa se priproča, da dozo zmanjšaš in počakaš na učinke ter tako zmanjšaš tveganje.

Več o testiranju: https://www.drogart.org/vsebine/2446/osnovne-informacije-o-testiranju.html

 

Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Združenja DrogArt v Mariboru in v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.