EWS opozorilo: Vijolična ekstazi tabletka z zelo visoko vsebnostjo MDMA v Ljubljani

15. marec 2019|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana ekstazi tabletka z zelo visoko vsebnostjo MDMA, in sicer vijolični Duracell.


V Ljubljani je bila zaznana ekstazi tabletka z zelo visoko vsebnostjo MDMA, in sicer vijolični Duracell (225 mg/tbl).

Tabletka predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so: slabost, glavobol, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt. Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. O odmerkih nad 120 mg se poroča kot o odmerku z močnim delovanjem, odmerki nad 200 mg so že zelo tvegani za zdravje uporabikov, 300 mg pa je lahko že smrtni odmerek. Če se odločiš za uporabo prilagodi dozo in začni s četrtinko ali največ polovičko.

Vijolični Duracell - spredaj

Vijolični Duracell - zadaj

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.


Zaradi verjetnosti, da se tovrstni vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom priporoča previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja.