EWS opozorilo: Kokain z zelo visoko vsebnostjo levamisola, tobak z dodanim sintetičnim kanabinoidom in oranžen ekstazi z visoko vsebnostjo MDMA

7. februar 2019|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Ljubljani zaznana kokain z zelo visoko vsebnostjo levamisola in tobak z dodanim sintetičnim kanabinoidom, v Mariboru pa oranžna ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA.


Vzorec kokaina, ki je bil kupljen v Ljubljani, je vseboval kar 56 % levamisola, kar je precej višje od običajnih vrednosti. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.


Analiza vzorca tobaka, za katerega so uporabniki poročali o nenevadnih učinkih (trip, smeh, izredno gobok spanec ...), pa je pokazala, da je tobaku dodana snov 5F-MDMB-PICA. O snovi ni veliko znanega, sodi pa v skupino sintetičnih kanabinoidov, s katerimi so povezane številne zastrupitve.

 


Tobak z dodanim sintetičnim kanabinoidom


Oranžna ekstazi tabletka z logotipom tigra Kenzo in z visoko vsebnostjo MDMA (190 mg), ki je bila zaznana v Mariboru, predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, glavobol, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, povišana telesna temperatura, izguba zavesti itn. Tabletka naj bi se uporabljala v širšem krogu uporabnikov.


Oranžna ekstazi tabletka z logotipom tigra (Kenzo)


Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. O odmerkih nad 120 mg se poroča kot o odmerku z močnim delovanjem, odmerki nad 200 mg so že zelo tvegani za zdravje uporabikov, 300 mg pa je lahko že smrtni odmerek.


Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih zbrali info točki Združenja DrogArt v Ljubljani in Mariboru. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.
Ker se tovrstni vzorci v zadnjem času pojavljajo pogosteje in zaradi verjetnosti, da se vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom priporoča previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja.