EWS opozorilo: Lažni LSD pivnik in zelena ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA

1. februar 2019|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Mariboru zaznana pivnik, ki se je prodajal kot LSD, vseboval pa je snov 25B-NBOMe in zelena ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA.


Pivnik, ki se je v Mariboru prodajal kot LSD, vsebuje sintetični psihedelik 25B-NBOMe, za katerga je na voljo le malo informacij. Uporabniki opisujejo, da ima 25B-NBOMe halucinogen učinek že v zelo majhnih količinah in da ga je zelo težko uporabiti varno. Navajajo tudi vrsto neželenih stranskih učinkov, kot so: otrpel jezik in usta, slabost, pospešeno bitje srca, povišan krvni tlak, vznemirjenost, zmedenost, napadi, zvišana telesna temperatura. S snovmi iz skupine 25-NBOMe je povezanih precej primerov zastrupitev ter tudi smrtni primeri, zato se priporoča izredna previdnost in upoštevanje priporočil zmanjševanja škode.

Lažni LSD pivnik, prepojen s 25B-NBOMe

 

Ekstazi tabletka zelene barve z rumenimi pikami (z logotipom Shell) z visoko vsebnostjo MDMA (171 mg) predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, glavobol, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, povišana telesna temperatura, izguba zavesti itn. Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. O odmerkih nad 120 mg se poroča kot o odmerku z močnim delovanjem.

Zelena Shell tabletka z rumenimi pikami

Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih zbrala info točka Združenja DrogArt v Mariboru. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.
Zaradi verjetnosti, da se tovrstni vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom priporoča previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja.