EWS opozorilo: Pojav zelo čistega kokaina v Ljubljani

28. september 2018|Opozorila

V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani zaznan zelo čist kokain, z vsebnostjo več kot 90 %.


Višja čistost kokaina, lahko pri enaki dozi, ki so jo uporabniki navajeni za bolj namešane vzorce, pomeni tudi nekajkrat večji vnos kokaina že pri eni črtici.

Kokain je nevarna in za telo zelo naporna substanca, zlasti za kardiovaskularni sistem. Povzroča krčenje žil, ki prehranjujejo srčno mišico, hkrati viša pritisk in srčni utrip. Poleg tega viša telesno temperaturo in s tem poveča možnost tvorbe krvnih strdkov. Vse to lahko ob redni ali prekomerni uporabi pripelje do srčnih deformacij in infarkta.

Višanje doz ne prinaša nujno sorazmerno večjega užitka, nedvomno pa veča toleranco in riziko za neželene posledice, ki so lahko zelo neprijetne in nevarne.

Za pravilno doziranje in informacijo o morebitnih neželenih primeseh se priproča predhodno testiranje substance. V kolikor to ni mogoče pa se priproča, da dozo zmanjšaš in počakaš na učinke ter tako zmanjšaš tveganje.

Več o testiranju: https://www.drogart.org/vsebine/2446/osnovne-informacije-o-testiranju.html