OPOZORILO: Pojav analogov fentanila v Sloveniji

11. november 2016|Opozorila

Fentanil in njegovi analogi spadajo med izredno potentne psihoaktivne substance, aktivne v mikrogramih (1 ug = miljoninka grama). Smrtno predoziranje je možno že z nenamernim stikom kože s čistim praškom. Fentanil in njegovi derivati so lahko smrtno nevarni v kombinaciji z depresorji, kot so: opiati (heroin, morfij, opij), benzodiazepini (apaurin, helex, Xanax, , barbiturati, GHB/GBL, alkoholom ter dissociativi (ketamin, 3-meo-pcp, … ).


Večina analogov ima rahlo višje odmerke (300 ug – 10 mg), nekateri, pa celo mnogo nižje kot fentanil sam  (npr. Carfentanil 1 ug).

Zaradi tako nizkih odmerkov je odmerjanje “na uč” izjemno tvegano početje, ki je krivo za več kot 100 smrti po EU in svetu.

Pred vsako prvo uprabo je potreben alergijski test, ki sluzi kot zaščita pred alergijsko reakcijo, kot tudi varnostni mehanizem predoziranja, v kolikor imamo opravka z mnogo močnejšim analogom fentanila kakor smo mislili. 

Primer parih analogov: Acetylfentanyl, Furanylfentanyl, 4-FBF (4-fluoro-butyr-fentanyl), Butyrfentanyl

Zadnje čase pa se fentanil in njegovi analogi pojavljajo tudi v vzorcih heroina ter ponaredkih farmacevtskih protibolečinskih tablet (Oxycontin, …).
Pred vsako uporabo novega “batcha”, vedno najprej vzamemo dosti manjši odmerek in ocenimo potentnost. 

Fentanil in njegove analoge je v vzorcih heroina moč zaznati z metodo TLC, ter laboratorijsko analizo.
Med fentanilom in njegovimi analogi pa je razlikovanje s pomočjo barvnih reagentov ter TLC nemogoče.

Več o Fentanilu si lahko preberete tukaj:


Vzorec lahko anonimno prenesete na testirne toček po Sloveniji (več si peberi tukaj)

Povezane vsebine

Droge - Fentanil

23.1.2018Fentanil (pri nas tržen kot: Abstral, Algogesic, Durogesic, Effentora, Epufen, Fentanil HELM, Instanyl, Lefen, Matrifen, Opiodur, Vallofent in...