EWS opozorilo: Na Nizozemskem in v Španiji pojav tabletk z nevarno snovjo PMMA, ki se prodajajo kot ekstazi

27. oktober 2016|Opozorila

Na Nizozemskem in v Španiji so se pojavile tabletke, ki se prodajajo kot ekstazi, vsebujejo pa nevarno snov parametoskimetilamfetamin (PMMA) in manjšo količino amfetamina. Tabletke so v obliki pentagrama, roza barve, na obeh straneh imajo logotip »Superman«.


Na Nizozemskem so v začetku oktobra testirali tabletko roza barve z logotipom »Superman« na obeh straneh, ki se je prodajala kot ekstazi. Rezultati analize so pokazali, da ima tabletka visoko vsebnost PMMA (160 mg) in sledi amfetamina. Podobno tabletko so avgusta letos zaznali tudi v Španiji.

Podobne tabletke so se pojavile že v letih 2014 in 2015 ter bile povezane s smrtnimi primeri na Poljskem, Norveškem, Švedkem, v Belgiji in v Združenem kraljestvu. Zaradi tega obstaja verjetnost, da tabletke, ki so jih zaznali na Nizozemskem in v Španiji, izhajajo iz te iste stare zaloge.

Snov PMMA je zelo podobna tako amfetaminu kot ekstaziju, vendar precej bolj nevarna. Po zaužitju snovi PMMA se namreč učinki pojavijo kasneje kot po zaužitju amfetamina ali ekstazija. Zaradi tega lahko uporabnik, ki je snov zaužil, meni, da je uporabil slabo drogo. To lahko vodi v ponovno uporabo droge ali pa v uporabo večje količine te droge.

PMMA je stimulativni halucinogen, mnogi učinki so podobni učinkom amfetamina in ekstazija. Tako se pojavijo halucinacije, pospešen in nepravilen utrip srca, vznemirjenost, tresenje, nenavadni gibi oči in ust, občutek toplote zaradi zvišanja telesne temperature.

Smrt lahko nastopi nenadoma in nepričakovano zaradi aritmije srca oziroma srčne odpovedi ali pa je del daljšega procesa, ki se začne z zvišanjem telesne temperature, tresenjem, zmedenostjo, stiskanjem v prsih, nezavesti in odpovedjo notranjih organov, kot so pljuča, ledvice in srce.