EWS opozorilo: iz Nemčije poročajo o 5 smrtnih primerih in 4 zastrupitvah, povezanih z uporabo sintetičnega kanabinoida 5F-MDMB-PINACA (5F-ADB)

8. julij 2016|Opozorila

5F-MDMB-PINACA lahko že v majhnih količinah povzroči hitro izgubo zavest, ki se lahko konča tudi s smrtjo.


Do zastrupitev in smrti je prišlo med decembrom 2015 in februarjem 2016. V enem primeru je bil vzrok smrti kajenje rastlinske mešanice, ki je vsebovala 5F-MDMB-PINACA. V  treh primerih je bil vzrok smrti 5F-MDMB-PINACA v kombinaciji z drugimi substancami (ni podatkov o drugih substancah), v enem primeru je prišlo do smrti zaradi uporabe heroina v kombinaciji s 5F-MDMB-PINACA in Lorazepamom.

Po poročanju uporabnikov so učinki 5F-MDMB-PINACA: evforija, sprostitev, bolečine v prsih, nepravilno bitje srca, težko dihanje, slabost in bruhanje, zmedenost, razdražljivost, halucinacije, paranoja, omedlavica.

5F-MDMB-PINACA lahko že v majhnih količinah povzroči hitro izgubo zavest, ki se lahko konča tudi s smrtjo.

Sintetični kanabinoid 5F-MDMB-PINACA (5F-ADB) so zaznali v destih državah Evropske unije (Belgija, Bolgarija, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Malta, Romunija, Švedska in Velika Britanija) ter na Norveškem in v Turčiji v obliki belega prahu in rastlinske mešanice.

O desetih smrtnih žrtvah, povezanih s 5F-MDMB-PINACA, so  leta 2014 poročali tudi na Japonskem.