EWS opozorilo: Nevarni sintetični kanabinoid MDMB–CHMICA zaznan tudi v Sloveniji.

8. julij 2016|Opozorila

MDMB-CHMICA v devetih državah EU povzročila številne zastrupitve in smrti. V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi je bil sintetični kanabinoid MDMB-CHMICA zaznan na območjih Maribora, Celja in Novega mesta. Pojavil se je v obliki rastlinske mešanice in v obliki pastozne snovi črne barve. V nekaj primerih je bila ta snov primešana tobaku.


Devet držav članic EU je v povezavi s snovjo MDMB-CHMICA poročalo o 29 smrtih in 42 zastrupitvah. Uporabniki, ki so se zastrupili s to snovjo, so imeli naslednje znake: razširjene zenice, pospešeno bitje srca, slabost in bruhanje, paranojo, halucinacije, zmedenost, vznemirjenost, zasoplost, zaspanost, nezavest ali komo, resno poslabšane motorne spretnosti, izgubo nadzora nad zadrževanjem urina in blata. 

 

MDMB-CHMICA je sintetični kanabinoid, ki se pojavlja tudi v obliki (belega) praška oziroma prahu in kot mešanica za kajenje. Na evropskem trgu drog je bilo odkritih več kot 20 izdelkov (slika 1), ki so vsebovali snov MDMB-CHMICA, včasih tudi v kombinaciji z drugimi sintetičnimi kanabinoidi. MDMB-CHMICA se prodaja se tudi pod drugimi imeni, npr. kot MMB-CHMINACA.

 

V priponkah (glej spodaj) ali slikah na slajdih (glej zgoraj)  je  nekaj primerov izdelkov, ki vsebujejo MDMB-CHMICO.