EWS opozorilo: Previdno med prazniki

3. april 2015|Opozorila

Združenje DrogArt je opozorilo, da so njihovi uporabniki (iz različnih koncev Slovenije) v zadnjem času poročali o pojavu novih psihoaktivnih snovi, pri katerih so se ob uporabi pojavili zelo neprijetni in nevarni stranski učinki. Ker za zdaj ni znano, katera oziroma katere nove psihoaktivne snovi so to in kakšne stranske učinke povzročajo, se uporabnikom priporoča skrajna previdnost. Še posebej se priporoča naj ne uživajo neznanih snovi in naj ne uporabljajo več različnih psihoaktivnih snovi hkrati. Zelo pomembno je, da se ob zastrupitvi takoj poišče zdravniška pomoč, v veliko pomoč je tudi, če se zdravniku ali reševalcem izroči snov, ki jo je zastrupljeni zaužil.


Dodajamo še, da naj bi šlo po poročanju uporabnikov za PCP ali ’angel dust’ oziroma snov z zelo močnimi disociativnimi učinki, prodajala se je tudi kot ’zelo močen spid’.

PCP je snov z zelo močnimi disociativnimi učinki, psihoaktiven je že v izredno majhnih količinah (srednja doza je 5 – 10 mg), zato je nenatančno odmerjanje zelo problematično in lahko hitro pripelje do zapletov in predoziranja. V lanskem letu smo opozarjali tudi na pojav 3-meo-PCP, ki je po učinkih podoben PCP-ju in enako problematičen z vidika doziranja. Več informacij o tveganjih povezanih s 3-meo-PCP.