Opozorilo o zapletih zaradi uporabe neznane snovi v prejšnjem vikendu

27. marec 2015|Opozorila

Z dveh koncev Slovenije smo dobili informacijo, da je prejšnji vikend pri nekaj osebah prišlo do resnih zapletov zaradi uporabe neznane snovi. Po poročanju nekaterih uporabnikov naj bi šlo za PCP (poimenovan tudi 'angel dust'), snov pa zaenkrat ni bila potrjena z laboratorijsko analizo.


Ker še ni uradnih podatkov za katero snov je šlo, še ni uradnega opozorila. Kljub temu pa opozarjamo in uporabnikom svetujemo, naj bodo previdni, se pred uporabo dobro informirajo o substanci, ki jo nameravajo zaužiti ter ne uporabljajo neznanih snovi. Le-te imajo namreč neznana tveganja in učinke, poleg tega pa so nekatere od njih psihoaktivne že v izredno majhnih količinah, zaradi česar lahko zelo hitro pride do predoziranja.

PCP je snov z zelo močnimi disociativnimi učinki, psihoaktiven je že v izredno majhnih količinah (srednja doza je 5 – 10 mg), zato je nenatančno odmerjanje zelo problematično in lahko hitro pripelje do zapletov in predoziranja. V lanskem letu smo opozarjali tudi na pojav 3-meo-PCP, ki je po učinkih podoben PCP-ju in enako problematičen z vidika doziranja. Več informacij o tveganjih povezanih s 3-meo-PCP.


Več informacij sledi, ko bo na voljo uradno obvestilo.