Obvestilo EWS: Na Nizozemskem pojav tabletk z nevarno snovjo PMMA, ki se prodajajo kot ekstazi

24. december 2014|Opozorila

Na Nizozemskem so se pojavile tabletke, ki se prodajajo kot ekstazi, vsebujejo pa nevarno snov parametoskimetilamfetamin (PMMA) in manjšo količino amfetamina. Tabletke so v obliki pentagrama, roza ali bledo rdeče barve, na obeh straneh imajo logotip »Superman«.


 
 
 
Snov PMMA je zelo podobna tako amfetaminu kot ekstaziju, vendar precej bolj nevarna. Po zaužitju snovi PMMA se namreč učinki pojavijo kasneje kot po zaužitju amfetamina ali ekstazija. Zaradi tega lahko uporabnik, ki je snov zaužil, meni, da je uporabil slabo drogo. To lahko vodi v ponovno uporabo droge ali pa v uporabo večje količine te droge.

 

PMMA je stimulativni halucinogen, mnogi učinki so podobni učinkom amfetamina in ekstazija. Tako se pojavijo halucinacije, pospešen in nepravilen utrip srca, vznemirjenost, tresenje, nenavadni gibi oči in ust, občutek toplote zaradi zvišanja telesne temperature.
Smrt lahko nastopi nenadoma in nepričakovano zaradi aritmije srca oziroma srčne odpovedi ali pa je del daljšega procesa, ki se začne z zvišanjem telesne temperature, tresenjem, zmedenostjo, stiskanjem v prsih, nezavesti in odpovedjo notranjih organov, kot so pljuča, ledvice in srce.
Na Nizozemskem so v mesecu novembru zaznali tudi pojav belega heroina, ki se je prodajal kot kokain. Zaradi te snovi se je zastrupilo več turistov, trije so umrli.

Vsem uporabnikom drog, ki bodo med prazniki potovali na Nizozemsko ali v njej sosednje države, se zato svetuje izredna previdnost.