Tabletke s tremi zvezdicami vsebujejo EAPB in MAPB

4. september 2014|Opozorila

Tabletka se prodaja kot ekstazi s tremi zvezdicami, premerom 10 mm in debelino 2 mm (glej slike). Laboratorijska analiza je pokazala, da vsebuje EAPB in MAPB.


Mešanje EAPB-ja z ostalimi drogami je izjemno tvegano, saj gre za neraziskano snov. Ob mešanju 5-EAPB z ostalimi stimulantnimi drogami se poveča tveganje za nastanek vročinskega udara, krčev in odpovedi srca. Prav tako je nevarno mešanje z drogami, ki vplivajo na sproščanje serotonina. 5-EAPB najverjetneje deluje tudi kot MAO inhibitor, zato lahko ob mešanju z ostalimi substancami, ki delujejo prek sproščanja serotonina, povzroči serotoninski sindrom.

Neželeni učinki EAPB-ja so lahko glavobol, nezmožnost uriniranja, mišični krči, slabost, zelo povišan srčni utrip, ki je še posebej zaskrbljujoč, saj je v vsaj enem izmed smrtnih primerov zaradi zaužitja te substance kot vzrok smrti navedena srčna odpoved. Pri višjih odmerkih so stranski učinki izrazito močnejši.

Neželeni učinki MAPB-ja so  lahko slabost, zmedenost, težave z uravnavanjem telesne temperature, anksioznost, dehidracija, povečan srčni utrip in pritisk, mišični krči, napeta čeljust, pretirano potenje, .. Ker gre za novo in neraziskovano snov se vse kombinacije močno odsvetuje, Glede na podobnost z MDA/MDMA in poročila uporabnikov so kombinacije z MAOIji, DXMom, MXEjem in ostalimi stimulansi še posebej nevarne.

 

Več informacij: EAPB in MAPB