Opozorilo EWS: VSE VEČ ZASTRUPITEV Z GHB-jem

2. oktober 2013|Opozorila


Center za zastrupitve UKC Ljubljana in Policija opozarjata, da beležita vse več primerov zastrupitev z GHB-jem. Do zastrupitev prihaja zaradi zaužitja prevelikih količin te droge in sočasne uporabe alkohola. V nekaterih primerih pa je zastrupitev nastopila tudi zaradi nehotenega zaužitja te droge.

Ker se GHB najpogosteje nahaja v obliki tekočine, ki je brez barve in vonja, ga je zelo težko zaznati v pijači. Da bi se izognili nehotenemu zaužitju te droge, se svetujejo naslednji previdnostni ukrepi:

- pred uživanjem pijače je treba preveriti, ali je plastenka oziroma pločevinka zaprta,
- odsvetuje se uživanje pijač, ki jih nudijo neznane osebe, in pijač, iz že odprtih plastenk oziroma pločevink,
- kozarci s pijačo naj se ne puščajo brez nadzora na mizi ali kje drugje.

 

Več o GHB
GHB je sedativ, ki vpliva na centralni živčni sistem. Najpogosteje se pojavlja v obliki tekočine, ki je brez barve in vonja ter rahlo slanega okusa. Na črnem trgu se prodaja v majhnih stekleničkah, pa tudi v obliki prahu in kapsul. Uporabniki ga najpogosteje zaužijejo oralno. Učinki GHB-ja nastopijo v časovnem obdobju od 10-tih minut do ene ure po uporabi in trajajo okrog dveh do treh ur, pa vse do enega dneva.

Pri manjših dozah (0,5 -1,5 g) ima GHB podoben učinek kot alkohol: uporabnik je sproščen, vesel in družaben, ima željo po poslušanju glasbe, plesu in pogovarjanju. Večje doze povzročijo vrtoglavico, motnje ravnotežja, slabost in slabo počutje. Pri predoziranju (več kot 2,5 g ali kombinacija z drugimi drogami, alkoholom) nastopijo slabost, omotičnost in zaspanost, ki se pogosto stopnjuje vse do kome, krčev, upočasnjenega pulza, počasnega in plitvega dihanja ter smrti. Med prebujanjem so zastrupljenci pogosto agresivni, zmedeni in bruhajo.

 

Ukrepanje ob zastrupitvi
Nezavestnega zastrupljenca moramo položiti v bočni položaj, da preprečimo aspiracijo želodčne vsebine. Zastrupljenca z zoženo zavestjo in plitkim dihanjem moramo ves čas spodbujati z zunanjimi dražljaji, npr. z govorjenjem, dotikanjem in izzivanjem bolečine.

Zastrupljencem z GHB moramo čim hitreje vzeti vzorce urina in krvi za toksikološko analizo in jih poslati na Inštitut za sodno medicino v Ljubljani, saj lahko zastrupitev z GHB dokažemo le s plinsko ali tekočinsko kromatografijo sklopljeno z masno spektrometrijo.

 

Sočasna uporaba z drugimi drogami
Mešanje GHB-ja z ostalimi drogami je zelo nevarno, kar še posebej velja za alkohol, heroin in pomirjevala, saj se učinki seštevajo in v tej kombinaciji hitro lahko pride do zastoja dihanja in smrti.

 

Opozorilo
Ob tem je treba opozoriti, da se GHB uporablja tudi kot droga za posilstva, saj povzroča izgubo zavesti in izgubo spomina, zaradi česar se žrtve dogodka ne spominjajo. V primerih zlorabe GHB v kriminalne namene je posebno pomembno, da ob pregledu žrtve v urgentni ambulanti čim hitreje vzamemo vzorec urina in krvi za toksikološko analitiko in potrditev zastrupitve, saj je to zelo pomembno za kasnejše sodno preganjanje storilcev.

 

V primeru da pride do zastrupitve, je treba čimprej na pregled k zdravniku, poleg tega se svetuje tudi, da se informacije o tem dogodku posreduje na anonimne telefonske številke nevladnih organizacij s področja drog ali Policije (lahko se poda tudi e-prijava).