Obvestilo EWS: Na Nizozemskem odkrili nevarno snov PMMA v belem prahu, ki se je prodajal kot ketamin ali kot ekstazi

18. april 2013|Opozorila


Ljubljana, 18. april 2013 - Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA) opozarja, da so na Nizozemskem zabeležili več vzorcev belega prahu, ki se je prodajal kot ketamin ali kot ekstazi (MDMA), vseboval pa je nevarno snov PMMA.

Rezultati analiz so pokazali, da so vzorci belega prahu zelo fine strukture, ki se je prodajal kot ketamin ali ekstazi, vsebovali kar 80 odstotkov nevarne snovi PMMA (parametoskimetilamfetamin).

Čeprav pri nas pojav snovi PMMA še ni bil zaznan, se uporabnikom kljub temu priporoča previdnost. V več evropskih državah so namreč v preteklosti v povezavi z uporabo snovi PMMA zabeležili več zastrupitev s smrtnim izidom, nazadnje sta bili dve smrti zabeleženi septembra lani na Irskem.

Snov PMMA je zelo podobna tako amfetaminom kot ekstaziju, vendar precej bolj nevarna. Po zaužitju snovi PMMA se namreč učinki pojavijo kasneje kot po zaužitju amfetaminov ali ekstazija. Zaradi tega lahko uporabnik, ki je snov zaužil, meni, da je uporabil slabo drogo. To lahko vodi v ponovno uporabo droge ali pa v uporabo večje količine te droge.

PMMA je stimulativni halucinogen. Mnogi učinki so zato podobni učinkom amfetaminov in ekstazija. Tako se pojavijo halucinacije, pospešen in nepravilen utrip srca, vznemirjenost, tresenje, nenavadni gibi oči in ust, občutek toplote zaradi zvišanja telesne temperature.

Smrt lahko nastopi nenadoma in nepričakovano zaradi aritmije srca oziroma srčne odpovedi ali pa je del daljšega procesa, ki se začne z zvišanjem telesne temperature, tresenjem, zmedenostjo, stiskanjem v prsih, nezavesti in odpovedjo notranjih organov, kot so pljuča, ledvice in srce.