POVABI DROGART NA SVOJ PARTI


Zaradi omejitev za zajezitev bolezni covid-19 so se partiji s prizorišč nočnega življenja umaknili v zasebna stanovanja, hiše in še kam in začasno »počivamo« tudi DrogArtovci. A ne skrbite, še vedno smo aktivni in z vami in vas nagovarjamo, da na svoje privatke vnesete tudi ščepec DrogArt esence in s tem poskrbite za manj tvegan žur.


 

1. Pred žuranjem poskrbi za konkreten obrok: svoje goste presneti z okusnim grižljajem in jim zagotovi vnos dobrih kalorij. V drugi polovici noči naj postanejo bolj aktualni lahki prigrizki, banane, pomaranče…

 

2. Poskrbi za hidracijo: nakup izotoničnih napitkov se bo obrestoval kot investicija v naslednji dan. Izotonični napitki lahko delno ali v celoti zamenjajo alkohol. Razveseli svoje prijatelje in pripravi brezalkoholne napitke vnaprej, da bodo vedno pri roki.

 

3. Vzemite si redne odmore: če žuraš v majhnem, vročem in nagužvanem prostoru, si vzemi nekaj časa, da se sprostiš na svežem zraku, ob oknu, na balkonu, vrtu.

 

4. Poskrbite drug za drugega: če se odločiš za uporabo drog, povej svojim prijateljem, kaj boš jemal, da ti bodo lahko pomagali, če bi šlo kaj narobe. Na žuru vsake toliko preveri, kako se počutijo ostali in se prepričaj, da so ok.

 

5. Ne bojte se poklicati pomoč: če nekdo predozira ali doživlja druge življenjsko ogrožajoče znake, nemudoma pokliči 112. V primeru, da je nekdo preutrujen in je zaspal, ga položite v bočni položaj, da se izgone morebitni zadušitvi v primeru bruhanja.

 

6. Testiranje drog: pravočasno poskrbi, da veš kaj tvoja droga vsebuje in jo prinesi na laboratorijsko analizo v DrogArt info točko, ali druge testirne točke po Sloveniji . Če ti ne uspe, pa se obvezno posluži alergijskega testa, kjer zaužiješ 1/100 aktivnega odmerka in počakaš eno uro. Če pride do nenavadnih učinkov, potem gre za drugo snov ali potentne primesi, zato drogo zavrzi oz. prinesi testirat.

 

7. Izogibaj se mešanju več različnih drog med seboj: kombinacija različnih snovi med seboj lahko poveča njihovo nepredvidljivost, negativne učinke in dodatno obremeni tvoje telo. Še posebej nevarna je kombinacija mešanja različnih depresorskih drog med seboj: GHB/GBL, ketamin, opididi, benzodiazepini, kar močno poveča tveganje za zastoj dihanja.

 

8. Označite substance: če uporabljate več različnih snovi in si jih delite med seboj, poskrbite da so vsi praški, stekleničke, kapsule , krožniki, itd. zelo dobro in vidno označeni. Odmerki in učinki pri različnih drogah se lahko močno razlikujejo in zamenjava nekaterih snovi se lahko konča tudi tragično.

 

9. Uporabi kondom in poskrbi za konsenz: uporaba alkohola in ostalih nedovoljenih drog pripomore k temu, da nam popustijo zavore. Hitro se zgodi, da pozabiš na zaščito. Pred vsakim odnosom preveri, če se druga oseba počuti dobro v intimnem odnosu s tabo. Samo JA pomeni JA.

 

10. Poskrbi za COVID-free žur: ne udeležuj se zabav, če se ne počutiš dobro. Pred zabavo se vsi udeleženci stestirajte s hitrimi testi, ne glede na to ali ste cepljeni, preboleli, ali pa nič od tega.

 

11. Poskrbi za parti-sitterja: trezen prijatelj na žuru je kralj. Poskrbel bo za vaše sposobnost sprejemanja racionalnih odločitev, pomagal v primeru predoziranja ali drugih zapletov in posrkbel, da se noben domov ne odpelje zadet ali pijan.

 

12. Uporabljaj lasten pribor za uporabo drog: z deljenjem pribora za snifanje se prenašajo različni virusi. Če uporabljate GHB/GBL pa naj bo pri roki natačna dozirka za odmerjanje in telefon za beleženje časa zadnjega odmerka!

 

13. Načrtuj konec: žuri, kjer se uporabljajo večinoma stimulansi, lahko trajajo več časa, kot bi si zares želeli. S prijatelji se vnaprej dogovorite za okviren čas trajanja in se ga poskušajte držati. Če ste izčrpani ne podaljšujte žuranja z novimi odmerki, ker žur ne bo postal boljši, samo come-down bo težji. Raje se odpravite spat, ničesar ne boste zamudili.