Psihosocialna in vrstniška podpora na DrogArtu

10. avgust 2021|Novice

Včasih je lajf en velik, zafecljan klobčič problemov. S skupnimi močmi pa nam ga zagotovo lahko uspe vsaj nekoliko razplesti.


Na DrogArtu poleg informiranja, razdeljevanja materialov, testiranja substanc in drugih aktivnosti nudimo tudi psihosocialno pomoč in vrstniško podporo. V sklopu našega dnevnega centra za mlade med 15. in 29. letom, Dnevne sobe, smo po dogovoru vsak delovnik na voljo za različne oblike pomoči. A začnimo na začetku:

 

KAJ SPLOH JE TA PSIHOSOCIALNA POMOČ?

Najbolj enostavno rečeno psihosocialna pomoč pomeni podporo pri stiskah in nalogah, s katerimi se soočaš. Te so seveda lahko zelo različne. Tukaj je nekaj primerov:

  • Bi se rad_a vpisala nazaj v šolo, pa ne veš, kako?
  • Imaš hudo tesnobo in bi želel_a, da gre nekdo s tabo do zdravnika?
  • Potrebuješ pomoč odvetnika, pa ne veš, kako bo brezplačne pravne pomoči?
  • Nimaš prihodkov in želiš oddati vlogo za denarno socialno pomoč in it na Karitas po paket hrane, ne veš pa, kako se vsega tega sploh lotit?
  • Si se odločil_a, da bi šla na detoksikacijo (odvajanje), ampak pri tem potrebuješ malo spodbude?
  • Potrebuješ nove čevlje ali jakno, vendar nikakor ne najdeš denarja zanje?
  • Nimaš urejenih bivanjskih razmer - v stanovanju ni tople vode, doživljaš nasilje, si preveč osamljen_a...?

 

Psihosocialna pomoč torej lahko zajema pisanje in oddajanje vlog (npr. za denarno socialno pomoč,  neprofitno stanovanje, brezplačno pravno pomoč, prijavo na Zavod za zaposlovanje),

spremstvo na razne institucije (zdravstveni domovi in bolnišnice, šola, Karitas, Rdeči križ, Center za socialno delo, odvetniške pisarne...) in sodelovanje z njimi, pomoč pri šolanju in vsakdanjih opravilih (obisk na domu, pomoč pri nakupu hrane, pomoč pri pripravi obrokov, pisanje življenjepisa…).

 

KAKO PA ZGLEDA?

Klikneš, pokličeš ali obiščeš DrogArt Dnevno sobo in nam zaupaš, s čim se soočaš in kje potrebuješ malo podpore.

Skupaj potem naredimo plan: kaj je za uredit, kdaj, kaj je najbolj in kaj najmanj nujno in pomembno, na kakšen način te lahko podpremo, kaj lahko uredimo in ustvarimo skupaj. Potem pa gremo v akcijo! :)

Pri celem procesu pa so na prvem mestu tvoje želje in potrebe. Skupaj skušamo delati na način, ki je tebi najbolj pisan na kožo. Zavedamo se, da imamo ljudje različna znanja in spretnosti ter živimo različen tempo.

Psihosocialno pomoč izvajamo v živo, prek telefona in spleta (Discord, Zoom).

 

 KAJ PA JE TA VRSTNIŠKA PODPORA?

Vrstniško podporo izvaja naša ekipa prostovoljk_cev, mladih, ki so na voljo za druženje, krajše razbremenilne pogovore, učno pomoč in podobno. Vrstniška podpora načeloma ne zajema izpolnjevanja vlog, spremstev in podobnih stvari, ki so opisane zgoraj pri psihosocialni pomoči. Namen je predvsem ta, da mladi pomagamo mladim.

 

HM, KAJ PA, ČE BI POTREBOVAL_A DRUGAČNO OBLIKO PODPORE?

Če nisi prepričan_a, če ti lahko s tvojimi stiskami pomagamo na DrogArtu, se vseeno lahko obrneš na nas. Pomagali ti bomo, da definiraš svoje potrebe in skupaj poiskali program ali način dela, ki bo zate najustreznejši.

Če potrebuješ pomoč zaradi stisk z/zaradi drog v smislu svetovanja ali psihoterapije, se lahko obrneš na našo svetovalnico. V svetovalnici gre za bolj reden in strukturiran proces (načeloma redni termini enkrat tedensko po 50 minut), kjer gredo pogovori bolj »v globine« - glede življenjskih izkušenj, uporabe drog, gradi se motivacija za spremembo. Slednjo pa lahko določiš sam_a – abstinenca ni nujno končni cilj. Več o svetovanju si lahko prebereš tule.

 

KJE NAS NAJDEŠ?

DrogArt Dnevna soba

tel.: 030 346 328

FB: Dnevna soba

IG: drogartdnevna

Discord: virtualna DrogArt Dnevna soba (https://discord.gg/4SaZ3PnzBT)