Poletje je tu in življenje je nazaj…


Konec je dolge, temne in samotne zime, zunaj je toplo, nočno življenje je zaživelo in pred nami je sproščeno poletje. Po tako dolgo trajajoči izolaciji je nujno in pomembno, da se družimo, da spet vzpostavimo nazaj stike v živo, saj so socialni stiki za človeka enako pomembni kot hrana in spanje.


Vendar pa vseeno ne gre pozabiti na osnovne stvari, na katere je treba paziti, saj je Covid še med nami. Ni vam treba biti še naprej v izolaciji, pomembno pa si je oblikovati takšne načine druženja, s katerimi si čim bolj povečamo benefite in minimiziramo škodo, tako zaradi Covida, kot ostalih stvari, povezanih z zabavo.

Marsikdo od vas je sedajle čez zimo manj uporabljal substance, saj za to ni bilo veliko priložnosti. To je super, saj si je telo lahko med tem malce opomoglo, obenem pa je padla tudi toleranca za substance, zato ne začni s takšnimi dozami kot si jih bil vajen prej. Ob ponovi uporabi je treba zelo paziti na količine, saj se je med zimo tvoje telo malce odvadilo substanc. Začni torej z zelo majhno dozo, preden substanco vzameš, pa jo prinesi testirat na eno izmed testirnih točk po Sloveniji. Sledi objavam o testih substanc, ki so dostopni tule.

Ob uporabi stimulansov poskrbi za zadostno hidracijo, pij izotonične napitke. Poletje je vroč čas, zato je izredno pomembno, da na festivalih, kjer je akcija tudi čez dan poskrbiš za redno ohlajanje telesa. Na sebi imej lahkotna in zračna oblačila, poskrbi za redne premore med plesom, ter si redno moči telo. Na ta način preprečiš nevarnost vročinskega udara, ki je lahko tudi smrtno stanje.

Zaradi Corona omejitev so bolj pogosti ilegalni partiji, na katere pogosto pride tudi policija. Tudi če se to zgodi, naj ti ne pade na pamet, da naenkrat skonzumiraš večje količine drog, da bi jo na ta način skrili pred policijo. S tem namreč tvegaš predoziranje in ostale zaplete.

 

Ne pozabi pa tudi na zaščito pred Covidom.

Izredno pomembno je še naprej upoštevati že dobro znane ukrepe, kot so razkuževanje rok, držanje distance, ter nošnja mask v notranjih prostorih. Družite se zunaj in ne v zaprtih prostorih, saj je tveganje za prenos Covida zunaj mnogo manjše kot v zaprtih prostorih. Če ste bolni oz. imate kakršne koli znake prehlada, se ne družite in pojdite takoj na test, da izključite oz. potrdite Covid infekcijo. Zelo učinkovit način preprečevanja širjenja okužb pa je seveda tudi cepljenje. Ker je le-to postalo mnogo bolj dostopno, si lahko več o tem, preberete na www.cepimose.si.

Če se odločiš za cepljenje je zelo pomembno, da nekaj dni pred cepljenjem in vsaj 3 tedne po cepljenju ne konzumiraš substanc. Po cepljenju ima namreč tvoje telo mnogo dela s tvorbo imunskega odziva in ga zato ne smeš še dodatno obremenjevati z drogami.