e-namig


Referendum za pitno vodo, kampanja Za obSTAnek, dogodki s področja prostovoljstva, razpisi in Teden Evrope.


e-NAMIG za mladinske organizacije, 4. 5. 2021, št.17  / spletna verzija
 
 

   Dobro je vedeti

 
 
 

Oddaj podpis podpore referendumu za pitno vodo

Slovenijo je na začetku marca pretresla novica, da skuša oblast s svojimi predlogi ogroziti pravico do pitne vode. Številne nevladne organizacije in strokovnjaki, ki se že leta ukvarjajo z varovanjem okolja in pomenom vode, so takoj jasno opozorili, da so tovrstni posegi v okolje nedopustni. Podpise se zbira še do 25. 5. 2021. 

 
 
 

Kampanja zbiranja sredstev za pomoč slovenski tiskovni agenciji: "Za obSTAnek"

Društvo novinarjev Slovenije je s prijatelji STA ob 3. maju, svetovnem dnevu svobode medijev, naznanilo začetek kampanje Za obSTAnek, s katero bodo zbirali sredstva za pomoč Slovenski tiskovni agenciji. Rok prijave je 31. 5. 2021. 

 
 
 
 

   Sodelovanja

 
 
 

Vabilo v organizacijo "Kulturne informative"

Teden ljubiteljske kulture vabi na vseslovenski informativni predstavitveni dogodek "Kulturna informativa", ki bo potekal od 20. 5. do 20. 6. 2021 preko spleta. Namenjen je predstavitvi posameznih društev ali ustvarjalcev in povezovanju mladih (ter tudi starejših), ki jih zanima posamezna dejavnost, povezana z ljubiteljsko ustvarjalnostjo. Rok prijave je 20. 5. 2021. 

 
 
 

Dan projektnega managementa 2021

Društvo MPM vsako leto organizirajo tradicionalni dogodek DPM – Dan projektnega managemetna. Vabljeni, da se jim pridružite. Dogodek se bo odvijal 12. 5. 2021 ob 17.30. 

 
 
 

Javno posvetovanje Evropske komisije o mobilnosti mladih prostovoljcev v Evropski uniji

Evropska komisija je 28. aprila zagnala javno posvetovanje o prostovoljskem delu mladih na projektih v drugih državah EU, ki bo podlaga za posodobitev predpisov s tega področja. Rok prijave je 21. 7. 2021. 

 
 
 

Vabljeni k sodelovanju pri prenovi priporočil EU za mobilnost mladih prostovoljcev

Movit obvešča, da namerava Evropska komisija pregledati politični okvir o mobilnosti mladih prostovoljcev in čezmejnih solidarnostnih dejavnostih. To bo mladim v Evropi omogočilo, da v celoti izkoristijo priložnosti programa Evropske solidarnostne enote in sodelujejo v čezmejnih solidarnostnih dejavnostih. Rok prijave je 21. 7. 2021. 

 
 
 

Spletna okrogla miza "Prostovoljstvo v času COVID – 19 v organizacijah na področju duševnega zdravja in sorodnih NVO"

Slovensko združenje za duševno zdravje in OZARA Slovenija, Nacionalno združenje za kakovost življenja vabita na spletno okroglo mizo. Rok prijave je 5. 5. 2021. 

 
 
 

Usposabljanje o socialnem marketingu za NVO s področja zdravja

Slovensko združenje za kronične nenalezljive bolezni vabi nevladne organizacije, ki delujejo na področju zdravja, k udeležbi na brezplačnem usposabljanju o socialnem marketingu. Rok prijave je 10. 5. 2021. 

 
 
 

Mladinski svet Slovenije razpisuje natečaj Prostovoljec leta 2020

Mladinski svet Slovenije (MSS) že devetnajstič zapored razpisuje natečaj Prostovoljec leta. Rok prijave je 24. 5. 2021. 

 
 
 
 

   Izobraževanja

 
 
 

Usposabljanje za mladinske ulične delavke

Mreža Mlada ulica tudi v letu 2021 izvaja usposabljanje za mladinske ulične delavke_ce. Z letnim izvajanjem usposabljanj želijo okrepiti mladinsko (ulično) delo in predajati strokovne vsebine, ki so potrebne za uspešno delovanje na področju mladinskega uličnega dela. Rok prijave je 11. 5. 2021. 

 
 
 

Dogodki v maju na Stičišče Središče

Stičišče Središče v maju pripravlja različne delavnice in usposabljanja za nevladne organizacije. Dogodki se začnejo 5. 5. 2021. 

 
 
 
 

   Razpisi

 
 
 

Javni razpis za sofinanciranje nacionalnih in mednarodnih projektov na področju spodbujanja in zaščite pravic otrok za leto 2021

Generalni direktorat Evropske komisije za pravosodje in potrošnike je v okviru programa za državljane, enakost, pravice in vrednote objavil javni razpis za sofinanciranje nacionalnih in mednarodnih projektov na področju spodbujanja in zaščite pravic otrok za leto 2021. Rok prijave je 7. 9. 2021.

 
 
 

Razpis, namenjen sklenitvi štiriletnih okvirnih sporazumov z mrežami NVO na EU ravni s področja spodbujanja in zaščite evropskih vrednot

EACEA-Izvajalska agencija za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo je v okviru programa za državljane, enakost, pravice in vrednote objavila javni razpis, namenjen sklenitvi štiriletnih partnerskih sporazumov z mrežami NVO na evropski ravni. Rok prijave je 22. 6. 2021. 

 
 
 

Javni razpis za sofinanciranje nacionalnih in mednarodnih projektov na področju preprečevanja in boja proti vsem oblikam nasilja nad otroci, mladimi in ženskami za leto 2021

Generalni direktorat Evropske komisije za pravosodje in potrošnike je v okviru programa za državljane, enakost, pravice in vrednote objavil javni razpis za sofinanciranje nacionalnih in mednarodnih projektov na področju preprečevanja in boja proti vsem oblikam nasilja nad otroci, mladimi in ženskami za leto 2021. Rok prijave je 15. 6. 2021. 

 
 
 

Javni razpis za sofinanciranje nacionalnih in mednarodnih projektov na področju spodbujanja enakosti in boja proti rasizmu, ksenofobiji ter diskriminaciji za leto 2021

Generalni direktorat Evropske komisije za pravosodje in potrošnike je v okviru programa za državljane, enakost, pravice in vrednote objavil javni razpis za sofinanciranje nacionalnih in mednarodnih projektov na področju spodbujanja enakosti in boja proti rasizmu, ksenofobiji ter diskriminaciji za leto 2021. Rok prijave je 15. 6. 2021. 

 
 
 

Razpis Evropskega parlamenta za sofinanciranje aktivnosti v okviru Evropskega mladinskega dogodka 2021

Evropski parlament je 28. aprila objavil javni razpis, namenjen sofinanciranju aktivnosti v podporo evropskemu mladinskemu dogodku (EYE2021), ki bo potekal 8. in 9. oktobra 2021 v Strasbourgu. Rok prijave je 28. 5. 2021. 

 
 
 

Javni razpis za izbor operacij za večjo socialno vključenost pripadnikov ranljivih družbenih skupin na področju kulture v okviru Evropskega socialnega sklada v letih 2021–2023

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje operacij, na področju kulture (kulturnega in kreativnega sektorja) v podporo zagotavljanju večjih zaposlitvenih možnosti na trgu dela, dvigu ravni usposobljenosti, kulturne ustvarjalnosti in kreativnosti ter krepitvi samozavesti in socialne vključenosti v širše družbeno okolje pripadnikov ranljivih skupin. Rok prijave je 7. 6. 2021. 

 
 
 
 

   Uporabni viri

 
 
 

Društvo Kvartir in Trans mreža Balkan vabita na Transpozij 2021

Društvo Kvartir in Trans Mreža Balkan prirejata Transpozij 2021, ki bo potekal od 19. do 23. junija 2021. Transpozij je letna balkanska konferenca za transspolno, interspolno ter spolno variantno skupnost. Rok prijave je 19. 6. 2021. 

 
 
 

Teden Evrope

Evropski parlament vabi, da se pridružite na dogodkih v tednu Evrope. Pridružite se jim lahko na številnih dogodkih, ki jih pripravljajo ob tej priložnosti, z zagonom konference o prihodnosti Evrope. Dogodki se odvijajo od 3.-10. 5. 2021.