e-namig

29. april 2021|Novice|Aktualno|Obvestila

Evropska spletna raziskava o uporabi drog; referendum za pitno vodo; štipendije za literarno kritiko; ekološka akcija na Rakovniku; itd.


e-NAMIG za mlade, 28. 4. 2021, št. 17 / spletna verzija
 
 

   A veš?

 
 
 

REZ! – Mala šola aktivističnega videa

REZ! – Mala šola aktivističnega videa je cikel brezplačnih delavnic in predavanj namenjenih mladim. V okviru delavnic boste skozi medij umetniškega videa obravnavali pereče družbene problematike in pojave. Rok prijave je 30. 4. 2021. 

 
 
 

Oddaj podpis podpore referendumu za pitno vodo

Slovenijo je na začetku marca pretresla novica, da skuša oblast s svojimi predlogi ogroziti pravico do pitne vode. Številne nevladne organizacije in strokovnjaki, ki se že leta ukvarjajo z varovanjem okolja in pomenom vode, so takoj jasno opozorili, da so tovrstni posegi v okolje nedopustni. Podpisi se zbirajo do 25. 5. 2021. 

 
 
 

Osveščevalna akcija Znamenja

V sodelovanju nevladnih organizacij Društvo Ženska svetovalnica, Društvo za nenasilno komunikacijo in Društvo SOS telefon, ki delujejo na področju preprečevanja in ustavljanja nasilja v intimno-partnerskih odnosih in družini, je nastala osveščevalna akcija “Znamenja”.

 
 
 

Zbiralna akcija rabljenih oblačil

Mladinsko središče Vič do konca meseca aprila v svojih prostorih Trg MDB 14, sprejema rabljena in ohranjena ter čista oblačila za otroke in mlade. Oblačila zbirajo do 30. 4. 2021. 

 
 
 

Razpis za bivalno rezidenco za mlade v rezidenčnem in ustvarjalnem centru MGLC Švicarija

Javni zavod Mednarodni grafični likovni center objavlja Javni razpis za oddajo bivalne rezidence za mlade umetnike v MGLC Švicarija v najem. Rezidenca je namenjena ustvarjalcem do 35. leta starosti, ki aktivno delujejo na področju sodobnih vizualnih umetnosti. Rok prijave je 5. 5. 2021. 

 
 
 

Evropska spletna raziskava o uporabi drog 2021

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje obveščajo, da je Slovenija letos prvič pristopila k sodelovanju v mednarodni presečni raziskavi o uporabi drog, ki jo koordinira Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA).

 
 
 

Javni razpis Jak za izbor prejemnikov delovnih štipendij s področja literarne kritike za leto 2021

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije objavlja javni razpis, katerega predmet je izbor prejemnikov in dodelitev delovnih štipendij literarnim kritikom s statusom samostojnega kulturnega ustvarjalca. Rok prijave je 17. 5. 2021. 

 
 
 

Work, curator, work! Razmišljamo in beremo o načinih dela

Galerija Škuc vabi na štiridnevno delavnico s kuratorjema Maximilianom Lehnerjem in Tio Čiček. Potekala bo v angleščini, načrtovana pa je za študente_ke kulturnih in ustvarjalnih področij s težnjami in/ali izkušnjami na polju kuriranja sodobne umetnosti. Prijave so možne samo še do 30. 4. 2021. 

 
 
 
 

   Izobraževanje

 
 
 

Evropski poletni kamp za mlade “Révolte Camp”

Organizacijski odbor Révolte Camp vabi v mladinski tabor, kjer bodo organizirali konference, dejavnosti, delavnice in usposabljanja, ki bodo mladim omogočila pridobitev pomembnih veščin za izgradnjo svojih lokalnih gibanj za socialne in okoljske spremembe. Kamp bo potekal od 14. do 20. 8. 2021. 

 
 
 

Vabilo na brezplačno izobraževanje-na temo LGBT+ mladih

Fakulteta za socialno delo v sklopu evropskega projekta “Raznolikost in otroštvo” vabi k udeležbi brezplačnega seminarja, na katerem bodo govorili o življenjskih izkušnjah in potrebah LGBTI+ otrok in mladih ter dobrih primerih iz prakse. Izobraževanje bo potekalo 4. 5. 2021. 

 
 
 

Simbioza vabi na delavnici

Simbioza vabi na delavnici z naslovom Delavnica MS Office Excel in  “Work in Tech” – brezplačni izobraževalni program namenjen ženskam. Delavnici bosta potekali 5. in 12. 5. 2021. 

 
 
 

Raziskovalna delavnica: Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš

Info center Škuc v maju prvič organizira 60-minutno raziskovalno delavnico z mini predavanjem in pogovori. Namen raziskovalne diskusije je govoriti z mladimi o kulturnih pojavih oz. družbenih problemih ter kritičnih, odporniških praksah in strategijah spopadanja z njimi. Rok prijave je 2. 5. 2021. 

 
 
 

Mesec mehkih veščin

Skupina Psihomoč in Društvo študentov psihologije Slovenije DŠPS v okviru meseca “Mehkih veščin” pripravljajo pester nabor zanimivih in poučnih vsebin. Delavnice se pričnejo z 4. 5. 2021. 

 
 
 

Veleposlaništvo Republike Turčije vabi na dogodek

Veleposlaništvo Republike Turčije vabi na dogodek “South-East Europe Cooperation Process (SEECP) 2021 International Youth Camp”, ki ga organizira Ministrstvo za mladino in šport Republike Turčije v okviru predsedovanja Turčije SEECP procesu. Rok prijave je 7. 5. 2021. 

 
 
 

Gledališka pedagogika za spodbujanje nenasilja

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v Katalog programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju uvrstilo tudi delavnice KUD Transformator. Rok prijave je 24. 5. 2021. 

 
 
 

Spletna delavnica: Oblike nasilja in kako jih prepoznati

Društvo Ženska svetovalnica vabi na delavnico na temo “Oblike nasilja in kako jih prepoznati”. Namen delavnice je ozaveščanje in prepoznavanje nasilja. Delavnica bo potekala 13. 5. 2021 ob 16.30.

 
 
 
 

   Delo

 
 
 

Oštro išče administrativno asistentko/asistenta

Oštro, Center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji išče administrativno asistentko/asistenta za pomoč v pisarni, pri pridobivanju sredstev, pisanju prijav na razpise in drugih sorodnih delih. Delo je honorarno, za obdobje 18 mesecev, z možnostjo podaljšanja. Rok prijave je 30. 4. 2021. 

 
 
 
 

   Natečaji

 
 
 

Prvi slovenski “Social Impact Award” projekt

SLOAM, Slovenska agencija za mlade v letošnjem letu organizira prvi slovenski Social Impact Award-projekt, ki spodbuja mlade k razvoju socialno-podjetniških inovacij za reševanje najzahtevnejših družbenih izzivov našega časa. Rok prijave je 21. 6. 2021.

 
 
 
 

   Prostovoljstvo

 
 
 

Ekipa LivadaLAB išče nove prostovoljke_ce

Ekipa LivadaLAB išče nove prostovoljke_ce, ki bi želele_i biti aktivni v zelenem učnem laboratoriju na Livadi v Ljubljani. Rok prijave je 15. 5. 2021. 

 
 
 

Ljubljana Pride išče 2 prostovoljki_ca

Društvo Parada ponosa išče 2 osebi za dolgoročni projekt ESE (Evropska solidarnostna enota). Projekt se začne 3. 5. 2021. 

 
 
 
 

   Prireditve

 
 
 

Spletna bralna skupina “Brati inu obstati”

Mestna knjižnica Ljubljana od oktobra do maja organizira spletne bralne skupine preko Zooma. V bralnih skupinah se srečujejo posamezniki, ki gojijo veselje do branja, pisanja, pripovedovanja in poslušanja. Rok prijave je 29. 4. 2021. 

 
 
 

15. Mednarodni festival “Igraj se z mano”

Ideja festivala “Igraj se z mano” je povezovanje skozi igro. Aktivnosti na festivalu spodbujajo socialno integracijo oz. inkluzijo med otroci, mladostniki in odraslimi osebami s posebnimi potrebami ter večinsko populacijo vseh generacij. Rok prijave je 23. 5. 2021. 

 
 
 

Bralni klub za mlade

Info center ŠKUC vabi na Bralni klub za mlade. Bralni klub bo 25. 5. 2021. 

 
 
 

Dogodek “Pobiramo smeti – Ekološka akcija na Rakovniku”

SMC Rakovnik vas vabi, da se pridružite na skupni ekološki akciji, ki bo potekala v okolici Rakovnika v Ljubljani. Ekološka akcija bo 29. 4. 2021 ob 14.00. 

 
 
 

Impro liga živo na spletu: “Serijalka Pasji kašelj in Ti sam plavi!”

Impro liga živo na spletu pripravlja nov živi dogodek Impro lige na daljavo v obliki Serijalke. Impro liga bo 2. 5. 2021 ob 20.00.