DrogArt

22. april 2021|Novice|Aktualno|Obvestila

Referendum za pitno vodo, zbiranje rabljenih oblačil, bivalna rezidenca v Švicariji, spletna platforma GayDay, štipendije za literarno kritiko itd.


e-NAMIG za mlade, 21. 4. 2021, št. 16 / spletna verzija
 
 

   A veš?

 
 
 

REZ! – Mala šola aktivističnega videa

REZ! – Mala šola aktivističnega videa je cikel brezplačnih delavnic in predavanj namenjenih mladim. V okviru delavnic boste skozi medij umetniškega videa obravnavali pereče družbene problematike in pojave. Rok prijave je 30. 4. 2021. 

 
 
 

Oddaj podpis podpore referendumu za pitno vodo

Slovenijo je na začetku marca pretresla novica, da skuša oblast s svojimi predlogi ogroziti pravico do pitne vode. Številne nevladne organizacije in strokovnjaki, ki se že leta ukvarjajo z varovanjem okolja in pomenom vode, so takoj jasno opozorili, da so tovrstni posegi v okolje nedopustni. Podpisi se zbirajo 25. 5. 2021. 

 
 
 

Anketa “Avtentično vodenje in dobro počutje na delovnem mestu”

Študentka zaključnega letnika Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, smer Management pripravlja magistrsko delo z naslovom “Avtentično vodenje in dobro počutje na delovnem mestu”. Vabljeni, da ji pomagate pri raziskavi tako, da si vzamete 15 minut časa in odgovorite na zastavljena vprašanja.

 
 
 

Osveščevalna akcija Znamenja

V sodelovanju nevladnih organizacij Društvo Ženska svetovalnica, Društvo za nenasilno komunikacijo in Društvo SOS telefon, ki delujejo na področju preprečevanja in ustavljanja nasilja v intimno-partnerskih odnosih in družini, je nastala osveščevalna akcija “Znamenja”.

 
 
 

Zbiralna akcija rabljenih oblačil

Mladinsko središče Vič do konca meseca aprila v svojih prostorih Trg MDB 14, sprejema rabljena in ohranjena ter čista oblačila za otroke in mlade. Oblačila zbirajo do 30. 4. 2021. 

 
 
 

Razpis za bivalno rezidenco za mlade v rezidenčnem in ustvarjalnem centru MGLC Švicarija

Javni zavod Mednarodni grafični likovni center objavlja javni razpis za oddajo bivalne rezidence za mlade umetnike v MGLC Švicarija v najem. Rezidenca je namenjena ustvarjalcem do 35. leta starosti, ki aktivno delujejo na področju sodobnih vizualnih umetnosti. Rok prijave je 5. 5. 2021. 

 
 
 

Spletna platforma GayDay

GayDay je spletna platforma Društva Dih, ki lahko deluje kot forum, kjer si lahko dopisujete, se pogovarjate. Srečanje bo 27. 4. 2021. 

 
 
 

Evropska spletna raziskava o uporabi drog 2021

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje obveščajo, da je Slovenija letos prvič pristopila k sodelovanju v mednarodni presečni raziskavi o uporabi drog, ki jo koordinira Evropski center za spremljanje drog in zasvojenosti z drogami (EMCDDA).

 
 
 

Javni razpis Jak za izbor prejemnikov delovnih štipendij s področja literarne kritike za leto 2021

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije objavlja javni razpis, katerega predmet je izbor prejemnikov in dodelitev delovnih štipendij literarnim kritikom s statusom samostojnega kulturnega ustvarjalca. Rok prijave je 17. 5. 2021. 

 
 
 
 

   Izobraževanje

 
 
 

Delavnica za mlade: Reciklirane DIY namizne svetilke

Društvo Škuc in Info center Škuc vabita na delavnico izdelovanja DIY namiznih svetilk. Delavnica se bo odvijala 23. 4. 2021 ob 17.00.

 
 
 

Mesec mehkih veščin

Skupina Psihomoč in Društvo študentov psihologije Slovenije DŠPS v okviru meseca “Mehkih veščin” pripravljajo pester nabor zanimivih in poučnih vsebin. Mesec "Mehkih veščin" se prične 4. 5. 2021. 

 
 
 

Gledališka pedagogika za spodbujanje nenasilja

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v Katalog programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju uvrstilo tudi delavnice KUD Transformator. Rok prijave je 24. 5. 2021. 

 
 
 

Veleposlaništvo Republike Turčije vabi na dogodek

Veleposlaništvo Republike Turčije vabi na dogodek “South-East Europe Cooperation Process (SEECP) 2021 International Youth Camp”, ki ga organizira Ministrstvo za mladino in šport Republike Turčije v okviru predsedovanja Turčije SEECP procesu. Rok prijave je 7. 5. 2021.

 
 
 

Work, curator, work! Razmišljamo in beremo o načinih dela

Galerija Škuc vabi na štiridnevno delavnico s kuratorjema Maximilianom Lehnerjem in Tio Čiček. Potekala bo v angleščini, načrtovana pa je za študente_ke kulturnih in ustvarjalnih področij s težnjami in/ali izkušnjami na polju kuriranja sodobne umetnosti. Rok prijave je 30. 4. 2021. 

 
 
 

Raziskovalna delavnica: Vzhodno od queera ali Kjer ga najdeš

Info center Škuc v maju prvič organizira 60-minutno raziskovalno delavnico z mini predavanjem in pogovori. Namen raziskovalne diskusije je govoriti z mladimi o kulturnih pojavih oz. družbenih problemih ter kritičnih, odporniških praksah in strategijah spopadanja z njimi. Rok prijave je 2. 5. 2021. 

 
 
 

Evropski poletni kamp za mlade “Révolte Camp”

Organizacijski odbor Révolte Camp vabi v mladinski tabor, kjer bodo organizirali konference, dejavnosti, delavnice in usposabljanja, ki bodo mladim omogočila pridobitev pomembnih veščin za izgradnjo svojih lokalnih gibanj za socialne in okoljske spremembe. Mladinski tabor bo potekal od 14. do 20. 8. 2021.

 
 
 

Spletna delavnica: Oblike nasilja in kako jih prepoznati

Društvo Ženska svetovalnica vabi na delavnico na temo “Oblike nasilja in kako jih prepoznati”. Namen delavnice je ozaveščanje in prepoznavanje nasilja. Delavnica bo 13. 5. 2021. 

 
 
 

Spletna okrogla miza: Univerzalen temeljni dohodek in prekarnost

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo vabi na okroglo mizo, kjer se bodo z gostoma, strokovnjakoma s področja univerzalnega temeljnega dohodka (Dragoš) in prekarnega dela ter prekarnosti (Kanjuo Mrčela) pogovarjali o možnostih zajezitve in daljnosežnega  preprečevanja poglabljanja prekarnosti s pomočjo univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Rok prijave je še danes, 21. 4. 2021. 

 
 
 
 

   Delo

 
 
 

Sodelovanje pri festivalu “Speculum Artium 2021”

Delavski dom Trbovlje v sklopu festivala “Speculum Artium 2021” išče ideje za vizualne rešitve festivala novomedijske kulture Speculum Artium 2021. Rok prijave je 23. 4. 2021. 

 
 
 

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije išče osebna asistenta v Ljubljani in Domžalah

Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije je objavila dva razpisa za prosti delovni mesti osebnih asistentov (m/ž), in sicer za delovno mesto v Domžalah (rok prijave: 26. 4. 2021) in delovno mesto v Ljubljani (rok prijave: 21. 4. 2021).

 
 
 

Javni razpis za prosto delovno mesto na veleposlaništvu Republike Slovenije v Bruslju

Veleposlaništvo RS v Bruslju razpisuje prosto delovno mesto administrativne_ga pomočnice_pomočnika za opravljanje tehnično-administrativnih in lažjih strokovnih nalog na bilateralnem veleposlaništvu v Bruslju za polovični delovni čas za določen čas enega leta. Rok prijave je 26. 4. 2021. 

 
 
 
 

   Natečaji

 
 
 

Esejistični natečaj: Govoriš kohezijsko 2–učenje se nadaljuje

Radio Študent in Center nevladnih organizacij (CNVOS) v okviru projekta Govoriš kohezijsko–učenje se nadaljuje razpisujeta še zadnji nagradni esejistični natečaj. Rok prijave je 16. 5. 2021. 

 
 
 

Odprti poziv: KUD Mreža za umetniško rezidenco v AKC Metelkova mesto

KUD Mreža vabi na umetniško rezidenco v AKC Metelkova. Atelje Azil nudi osnovne pogoje za realizacijo sodobnega vizualnega projekta v galerijskem okolju matične Galerije Alkatraz in v javnem prostoru znotraj zidov AKC Metelkova mesto. Umetnica_ik na delovnem izzivu je projekt, ki omogoča eno-mesečno […] Rok prijave je 9. 5. 2021. 

 
 
 

Prvi slovenski “Social Impact Award” projekt

SLOAM, Slovenska agencija za mlade v letošnjem letu organizira prvi slovenski Social Impact Award-projekt, ki spodbuja mlade k razvoju socialno-podjetniških inovacij za reševanje najzahtevnejših družbenih izzivov našega časa. Rok prijave je 21. 6. 2021. 

 
 
 

Govoriš kohezijsko 2 – učenje se nadaljuje

Radio Študent in CNVOS, v okviru projekta Govoriš kohezijsko 2 – učenje se nadaljuje, razpisujeta tretjega od štirih nagradnih esejističnih natečajev. Prijave so podaljšane do 26. 4. 2021.

 
 
 
 

   Prostovoljstvo

 
 
 

Vabilo novim prostovoljcem in prostovoljkam društva Humanitas

Društvo Humanitas vabi k sodelovanju nove prostovoljke in prostovoljce. Delo bo primarno zajemalo sodelovanje v okviru Hiše svetov, prav tako pa pri ostalih aktivnostih društva. Rok prijave je 28. 4. 2021.

 
 
 

Ljubljana Pride išče 2 prostovoljki_ca

Društvo Parada ponosa išče 2 osebi za dolgoročni projekt ESE (Evropska solidarnostna enota). Projekt se prične 3. 5. 2021. 

 
 
 
 

   Prireditve

 
 
 

Prvo(Z)majska avantura 2021

V Javnem zavodu Mladi zmaji so pripravljeni na spomladansko akcijo, zato v času prvomajskih počitnic vabijo na Prvo(Z)majsko avanturo. Dogodki bodo potekali od 26. 4. do 1. 5. 2021. 

 
 
 

Impro liga živo na spletu: Serijalka Vodovodarji in Improholics/Film katastrofe

Impro liga živo na spletu pripravlja nov živi dogodek Impro lige na daljavo v obliki Serijalke. Dogodek bo 25. 4. 2021. 

 
 
 

Posnetek predstave in pogovor: “Kaj pa zdaj?”

Predstava “Kaj pa zdaj?” je del projekta Upogljivi Upor (Resilient Revolt), ki s tehnikami Gledališča zatiranih opozarja in se sooča s podnebno krizo ter njenimi posledicami. Rok prijave je 22. 4. 2021 do 12.00.