DrogArt

16. april 2021|Novice|Aktualno|Obvestila

Dogodki, natečaji, bralni klubi, štipendije, delavnice, razpis za delovno mesto, prostovoljstvo in šport.


e-NAMIG za mlade, 14. 4. 2021, št. 15 / spletna verzija

 

   A veš?

 

Vabljeni k prebiranju gradiva na temo duševnega zdravja mladih

S konceptom Borze zdravja se Mestna knjižnica Ljubljana zaveda pomembnosti zdravstvenega opismenjevanja in trudi posredovati kakovostne zdravstvene informacije. Pripravili so obsežen seznam priporočilnega knjižničnega gradiva Mestne knjižnice Ljubljana, ki izpostavlja knjige s področja duševnega zdravja otrok in mladine. Vabljeni k prebiranju!

 
 
 

Dogodki na temo duševnega zdravja v prihodnjih dneh

Zate smo zbrali nekaj aktivnosti na temo duševnega zdravja, ki se jih lahko udeležiš v prihodnjih dneh. Mladinske organizacije so vedno podporno telo, na katerega se lahko zaneseš, kadar se duševno ali čustveno ne počutiš dobro. Ponujamo varen prostor in čas, da se lahko brez predsodkov svobodno izraziš. Poišči najbližji mladinski info center ali točko in nas kontaktiraj!

 
 
 

Projekt “Dan v rabljenih oblačilih”

Partnerji projekta “Obleka naredi človeka” so se odločili, da s prvim slovenskim Dnevom v rabljenih oblačilih, ki ga bodo obeležili 23. aprila, spodbudijo ponovno uporabo oblačil. Dan rabljenih oblačil bo 23. 4. 2021. 

 
 
 

Infotočka Hiša svetov vabi na dogodek “Planet priporoča”

Društvo Humanitas vabi, da se na Svetovni dan Zemlje pridružite na infotočki Hiše svetov, ki bo tokrat namenjena nudenju informacij o gradivu s področja okoljskih tematik in podnebne krize. Rok prijave je 21. 4. 2021. 

 
 
 

Odprti poziv: KUD Mreža za umetniško rezidenco v AKC Metelkova mesto

KUD Mreža vabi na umetniško rezidenco v AKC Metelkova. Atelje Azil nudi osnovne pogoje za realizacijo sodobnega vizualnega projekta v galerijskem okolju matične Galerije Alkatraz in v javnem prostoru znotraj zidov AKC Metelkova mesto. Umetnica_ik na delovnem izzivu je projekt, ki omogoča eno-mesečno […] Rok prijave je 9. 5. 2021. 

 
 
 

Odprt je poziv za nagrado “Amateo” za leto 2021

Iz Zveze kulturnih društev Slovenije obveščajo, da Amateo (Evropska mreža za aktivno participacijo na področju kulturnega udejstvovanja) razpisuje že 4. nagrado za izjemen ustvarjalni projekt, ki ima pozitiven vpliv na družbo. Rok prijave je 31. 5. 2021. 

 
 
 

Bralni klub za mlade

Info center ŠKUC vabi vse mlade, ki radi berete, na Bralni klub. Tokrat berejo knjigo Deklina zgodba, pisateljice Margaret Atwood, ene najbolj znanih kanadskih pisateljic. Dogodek bo potekal 20. 4. 2021 ob 19.00.

 
 
 

Vabilo k sodelovanju v anketi

Študentje geografije na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem vsako leto v raziskavi naslovijo eno od perečih razvojnih problematik. Letos so pripravili anketo o problematiki mladih, ki se kaže kot ena pomembnejših težav s katerimi se soočajo slovenske občine.

 
 

   Izobraževanje

 

Trajnostni razvoj mladinskih organizacij: Delavnica ob Dnevu Zemlje

Focus, društvo za sonaraven razvoj in Mladinski svet Slovenije vas vabita na delavnico o trajnostnem razvoju mladinskih organizacij na Dan Zemlje 22. aprila. Rok prijave je 18. 4. 2021. 

 
 
 

Usposabljanje za evropske Zero Waste ambasadorje in trenerje!

Društvo Ekologi brez meja vabijo k prijavi na mednarodno usposabljanje za zero waste ambasadorje in zero waste trenerje – rok prijave za oba programa je 19. april 2021 (možno se je prijaviti na oba)! Rok prijave je 19. 4. 2021. 

 
 
 

Javni razpis za izbor prejemnikov štipendij za ustvarjalnost iz naslova knjižničnega nadomestila za leto 2021

Štipendije za ustvarjalnost se podeljujejo iz naslova knjižničnega nadomestila kot oblika podpore kakovostni izvirni ustvarjalnosti avtorjev knjižničnega gradiva, ki je predmet javne izposoje v splošnih knjižnicah, ki imajo avtomatizirano izposojo v sistemu COBISS. Rok prijave je 10. 5. 2021. 

 
 
 

Predstavitev: Lahko berljiva ustava RS

Študenti specialne in rehabilitacijske pedagogike so Ustavo RS priredili v lahko branje ob podpori vrhovnega svetnika, Zveze Sožitje in invalidskega podjetja Želva. Dogodek se bo odvijal 27. 4. 2021. 

 
 
 

Štipendije za kuratorje in umetnike na Salzburški poletni akademiji 2021

Fundacija ERSTE razpisuje pet štipendij za uveljavljajoče se umetnike in pet štipendij za uveljavljajoče se kuratorje iz Češke republike, Madžarske, Romunije, Slovaške republike in Slovenije za udeležbo tečaja po lastni izbiri na Mednarodni poletni akademiji za likovne umetnosti v Salzburgu 2021. Rok prijave je 30. 4. 2021. 

 
 
 

Delavnica “S svinčnikom do besede”

Akademija prostovoljstva organizira spletno delavnico “S svinčnikom do besede”, kjer vam bo Jerneja, ki svoje življenje opisuje v zabavnih kratkih dnevnih stripih na sproščen način predstavila strip skozi zgodovino ter vas skozi praktične nasvete popeljala do vašega prvega stripa. Rok prijave je 20. 4. 2021. 

 
 
 

Video pogovor: Računovodstvo in davki za ustvarjalke s področja kulture

Društvo Asociacija je v sodelovanju s Centrom za kreativnost pri Muzeju za arhitekturo in oblikovanje v sklopu projekta Izobraževalne delavnice: Krepitev KKI pripravilo video pogovor z Urhom Veletom na temo Računovodstvo in davki za ustvarjalke s področja kulture.

 
 
 

Teden ciljev trajnostnega razvoja

Haw Hamburg vabi na SDGs Week, online dogodek med 17. in 21. majem, ki bo posvečen povezavi med cilji trajnostnega razvoja in visokošolskim študijem.

 
 

   Delo

 

Focus zaposli vodjo projektov

V Focusu, društvu za sonaraven razvoj, iščejo vodjo projektov. Delovno mesto je za polni delovni čas za obdobje enega leta z možnostjo podaljšanja. Rok prijave je 16. 4. 2021. 

 
 

   Natečaji

 

Esejistični natečaj: Govoriš kohezijsko 2–učenje se nadaljuje

Radio Študent in Center nevladnih organizacij (CNVOS) v okviru projekta Govoriš kohezijsko–učenje se nadaljuje razpisujeta še zadnji nagradni esejistični natečaj. Rok prijave je 16. 5. 2021. 

 
 

   Prostovoljstvo

 

Prostovoljstvo pri projektu “Bodimo gledališče”

Društvo za kulturo inkluzije vabi prostovoljke_ce, da se pridružite izvedbi zabavnih in ustvarjalnih aktivnosti z mladostniki z motnjo v duševnem razvoju. Rok prijave je 15. 4. 2021. 

 
 
 

Svetovni dan mladih prostovoljcev

Ob svetovnem dnevu mladih prostovoljcev, ki je 15. 4., Zavod MISSS objavlja intervjuje, kjer mladi prostovoljci in prostovoljke povedo, kaj jim pomeni biti prostovoljec. 

 
 

   Zdravje, Šport

 
   
 
 

Telovadba na delovnem mestu “Mala gibalna malica”

Stičišče središče vabi, da se pridružite dvotedenski akciji telovadbe na delovnem mestu “Mala gibalna malica”, kjer se lahko vsak delovnik udeležite 10 minutne telovadbe ob uri, ki najbolj ustreza vam in vašemu delovniku, ob 10.00, 11.00 ali ob 12.00. Dvotedenska akcija traja do 23. 4. 2021. 

 
 

   Prireditve

 

Vloga kohezijske politike pri spodbujanju zaposlovanja

Radio Študent in CNVOS, Center nevladnih organizacij Slovenije, v okviru projekta Govoriš kohezijsko 2-učenje se nadaljuje organizirata Kohezijske četrtke-serijo osmih okroglih miz, ki bodo v pomladnih mesecih potekale na različne teme evropske kohezijske politike. Rok prijave je 21. 4. 2021 do 12.00. 

 
 
 

Čistilna akcija “Počisti pred svojim pragom!”

Mladi zmaji Bežigrad v soboto, 24. 4., organizirajo čistilno akcijo na območju Četrtne skupnosti Bežigrad. Njihov namen je počistiti okoliš in mesto ter tako opozoriti na pomen varovanja okolja ter vzdrževanja čistoče lokalnih skupnosti. Čistilna akcija bo 24. 4. 2021. 

 
 
 

Impro liga živo na spletu: Serijalka Mali pok in Shakira Shakira

Impro liga vabi na živi dogodek na daljavo. V vsakem delu bosta po dve ekipi Impro lige uprizorili improvizirano spletno-gledališko izvedbo svojega filmskega žanra. Dogodek se bo odvijal 18. 4. 2021 ob 20.00.

 
 
 

Spletna okrogla miza: Univerzalen temeljni dohodek in prekarnost

Gibanje za dostojno delo in socialno družbo vabi na okroglo mizo, kjer se boste z gostjama, strokovnjakinjama s področja univerzalnega temeljnega dohodka (Korošec) in prekarnega  dela ter prekarnosti (Kanjuo Mrčela) pogovarjali o možnostih zajezitve in daljnosežnega  preprečevanja poglabljanja prekarnosti s pomočjo univerzalnega temeljnega dohodka (UTD). Rok prijave je 21. 4. 2021. 

 
 
 

Dva velika dogodka umetnosti: “πr kvadrat x BIEN 2021 – keramika in tekstil v Kranju in širše”

Ekipa Layerjeve hiše vabi na dva večja umetniška dogodka. V Kranj prihaja sodobna kinetična keramika; za njo pa bo poleti po treh gorenjskih mestih kraljeval bienale, posvečen tekstilni umetnosti. Otvoritev razstave bo 23. 4. 2021. 

 
 
 

Spletna bralna skupina “Brati inu obstati”

Mestna knjižnica Ljubljana od oktobra do maja organizira spletne bralne skupine preko Zooma. V bralnih skupinah se srečujejo posamezniki, ki gojijo veselje do branja, pisanja, pripovedovanja in poslušanja. Rok prijave je 29. 4. 2021. 

 
 
 

Virtualna ASEF Gala 2021

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija letos ponovno organizira ASEF galo, vsakoletni dogodek, ki je namenjen počastitvi globalnih slovenskih uspehov in povezovanju slovenskih študentov, mladih, znanstvenikov, profesorjev, poslovnežev in športnikov. Dogodek se bo odvijal 17. 4. 2021o ob 20.00.