Samo ja pomeni ja!

19. februar 2021|Novice|Aktualno|Obvestila

Tudi na programih Združenja DrogArt verjamemo, da »samo ja pomeni ja«. Pridruži se nam pri pobudi za zbiranje 5000 podpisov peticije za spremembe zakonskega člena glede kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja!


Slovenski kazenski zakonik namreč dejanje posilstva dojema kot kaznivo samo, če so uporabljeni nasilje, grožnje ali prisila. S tem se jemlje glas žrtvam in jih dela (so)odgovorne - največkrat to pomeni, da se tem osebam ne verjame, se jih obtožuje, sprašuje, kaj so imele oblečene, če so se obnašale provokativno, če so jasno rekle "ne" in podobno. Žrtve pa mnogokrat ne zmorejo jasno reči »ne« iz različnih vzrokov – strahu, sramu, morda spijo, so ovirane, premlade ali v kakršnem koli drugem stanju, ko ne morejo jasno izraziti nestrinjanja.


Vabimo vas, da svojo podporo tej pobudi oddate med 17. 2.  in 17. 4. na katerikoli upravni enoti ali prek spletnega portala e-uprave. Obrazec, navodila za oddajo podpisa, predlog zakona, pogosta vprašanja in vse ostale informacije o akciji najdete na spletni strani www.samojapomenija.si.