PRVI MESECI DNEVNE SOBE

29. december 2020|Novice|Aktualno|Obvestila

Ah ja, december. Čas, ko se ozremo nazaj in ob vročem kakavu razmišljamo o tem, kaj vse smo dosegli, katere ovire smo premagali, na kaj smo lahko ponosni in za kaj hvaležni, pa tudi za premlevanje o tem, kje smo ga morda polomili, kako bi se lahko izboljšali... Čas, ko se ozremo v preteklost in načrtujemo prihodnost.


Ne moremo zanikati, da je bilo to leto v verjetno skoraj vseh pogledih nenavadno, nepričakovano, da smo se soočili z marsikatero stisko in občutki negotovosti. Hkrati pa je pomembno, da smo ponosni nase, da smo se prebili tudi skozi to. Morda nam je uspelo kaj, kar je bilo še posebej težko v teh časih. Morda se nam je v tem času ponudila celo kakšna nova priložnost. O tem na DrogArtu kar nekaj vemo. Naša nova priložnost, ki smo jo zagrabili z vsemi okončinami kljub vsem oviram, je Dnevna soba.

Da, prav ste prebrali – naša Dnevna soba. Še ne veste, kaj to je? Dnevna soba je plac za druženje in različne aktivnosti za mlade uporabnike_ce drog, nudimo pa tudi psihosocialno pomoč. Več o tem, kaj Dnevna sploh je in kaj v njej lahko najdeš zase, lahko prebereš tukaj. V tem prispevku pa se bomo ozrli nazaj in pogledali, kako se je Dnevna soba razvijala od začetka, kako je vedno bolj rasla, kako danes deluje, kje nas najdete in kaj si o njej mislijo naši obiskovalci_ke.

 

OD PRVE IDEJE…

»Kdaj in zakaj se je porodila prva ideja o Dnevni sobi?«

Simona Šabić, vodja projekta: »Ideja se je porodila dobri dve leti nazaj, ko so nas začeli obiskovati mladi, ki so nas poznali iz Metelkove. Prej smo nekaj let mi hodili na Metelkovo, takrat pa so tudi oni začeli prihajati k nam na klepet, kej prigriznit in nam zaupat svoje težave.«

 

»Zakaj se je DrogArt ekipi zdelo pomembno, da se jo odpre oz. kakšne so specifike tega dnevnega centra?«

Simona: »Predvsem zato, ker mnogi ti mladi veliko časa preživijo na ulici in nimajo prav veliko varnih prostorov, kamor se lahko umaknejo, pa tudi ne veliko odraslih oseb, ki se jim lahko odprejo in zaupajo. Glede na to, da so se začeli odzivati na naša vabila in prihajati k nam, se nam je zdelo pomembno, da začnemo razvijat program, ki bo čimbolj celostno odgovoril na njihove potrebe.«

 

 

… DO KAVČA V DNEVNI

V vročini avgusta je Dnevna soba odprla svoja vrata. Tako, uradno. Nabrali smo ekipo prostovoljk in prostovoljcev, zbrainstormali ideje in natipkali pravila. V dnevni sobi smo v času visokih poletnih temperatur pili hladno cedevito, zdaj pa srebamo vroč čaj ali kavo. Debate tečejo o tem in onem, od vremena do vsakdanjih problemov in težjih stisk. Da pa svojih jezikov ne utrudimo preveč, včasih samo s priprtimi očmi odigramo kakšne karte ali štiri v vrsto. Ko je vreme dopuščalo, smo šli na izlete, da smo malo premigali bedrca, nabrali kakšna zelišča in se nagradili s pico…

 

   

 

… včasih pa smo se družili na Metelkovi in igrali unikatno igro o drogah in psihi.

 

Da je Dnevna res plac, ki smo ga ustvarili skupaj, smo se podali na Mladinsko postajo Moste, kjer smo iz starih palet izdelovali pohištvo, na katerem se zdaj bohotijo družabne igre, revije, rože in cel kup umetniških potrebščin od kvačk do čopičev, gline in perja za lovilce sanj.

 

   

 

Dnevna soba seveda ni prava Dnevna, če v njej ni vsaj malo zelenja. Z vzgajanjem potaknjencev in sajenjem Margarete smo prebili led, zdaj pa naša Dnevna vedno bolj zeleni. Zasluga za to gre vsem rastlinskim navdušencem, ki prinesejo svoje potaknjence ali odstrižejo kak vršiček, da si rastlino posadijo doma in s tem v svoj vsakdan vnesejo delček naše skupnosti. No, pa z zalivanjem smo tudi še kar dosledni. Skupaj se pač učimo, katera rastlina je bolj drama queen in na katero lahko tudi malček pozabimo.

 

   

 

In ko smo že ravno pri flori in favni, nikakor ne smemo pozabiti na naše obiske stožiškega hipodroma, kjer smo se pobliže spoznali s konji. Od krtačenja in sedlanja do jezdenja pod milim nebom :)

 

 

IN POTEM JE PRIŠLA KORONA…

… a nas nikakor ni ustavila. Dokler smo se še lahko družili, smo pospešeno šivali pralne maske, potem pa smo se preselili na splet. Na Discordu (https://discord.gg/GzwnHBZ2Rz) se prav tako družimo in počnemo cel kup stvari. Vsak teden prinese kaj novega, zadnjih nekaj mesecev pa so bile stalnica ustvarjanje, risanje animejev, igranje taroka, ustvarjanje DrogArt časopisa, knjižni klub, joga, telovadba… In ker je to plac, ki je namenjen vam in je naše glavno vodilo to, da prisluhnemo vašim željam in potrebam, smo nedavno uvedli še nekaj novosti. Naše dneve zdaj krajšajo še pogovori o duševnem zdravju z našo psihoterapevtko Minko, možgane razgibavamo na učnih delavnicah, kjer premagujemo ovire šolanja na daljavo, ob večerih pa prežvekujemo razne zanimive teme – pa naj bodo to različne droge, spolnost, odnosi, komunikacija… Kaj novega se naučimo tudi na predavanjih, ki jih vodi Minka. V petek zvečer pa si zdaj namesto partija privoščimo kak movie night.

Vemo sicer, da druženje prek spleta nikakor ni enako kot druženje v živo. Eh, če sem kot mlajša preživljala toliko časa za računalnikom, kolikor je zdaj to potrebno za šolo ali službo, so mi starši žugali, da bom dobila štirioglato glavo. Zato še vedno, seveda ob upoštevanju vseh ukrepov, nudimo druženje ena na ena tudi v živo. Kje in kako lahko preveriš pri repu članka :)

 

   

 

KDO SMO DNEVNA SOBA?

Dnevna soba smo vsi mi. Vsi, ki pridete samo pokukat, tisti, ki redno hengate z nami v živo ali na Discordu, pa vsakdo, ki v channel #animal-planet nalepi fotko svojih štirinožnih prijateljev ali se nad čim pritoži v #vent-box.

Dnevna soba pa ne bi bila mogoča brez zaposlenih in mladinskih delavk_cev. Sodelavke Simona, Simona (ja, brez heca :)), Minka in Maša urejamo vse od nakupov rogljičkov, da se lahko sladkamo, do organiziranja različnih dejavnosti in smo kdaj zakopane tudi v papirje, ki pri vsem tem pridejo zraven. Na voljo smo tudi za individualno podporo in pogovore, Minka, Simona in Maša pa so tudi svetovalke v naši svetovalnici. Nikakor pa vsega ne bi mogle »furat« same brez ekipe naših prostovoljk in prostovoljcev, ki prispevajo svoje ideje, vodijo delavnice, hengajo z vami in tudi ponudijo kakšno pomoč pri urejanju papirjev, težavah v šoli ali ponudijo spremstvo, da do zdravnika, odvetnika, na CSD ali Zavod za zaposlovanje ne rabiš it sam_a.

 

  

»DrogArt Dnevna soba ima ime bolj primerno,  kot si lahko sploh zamisliš. Sissi in ekipa nam skozi projekt ustvarjajo udobnost in varnost, ki nam jih domača dnevna soba nikoli ni dala, pa naj bo to v atraktivno opremljenem prostoru na DrogArtu ali z dogodki zapolnjena virtualna različica.«

- obiskovalec Dnevne sobe

 

»DA Dnevna Soba je bila prvi virtualni heng-plac, kateremu sem dala priložnost. Priznati moram, da me je presenetil občutek pristnosti stika, kljub temu, da ne gledam ne obrazov ne pravih imen. Po eni strani mi zapolni nekaj potrebe po interakciji z random in ne-random ljudmi, po drugi strani se počutim, kot da vstopam vsaj v virtualni teren in si z ostalimi izmenjam dobro memo, hud komad in komad uporabnih informacij :)«

- DrogArt terenska delavka

 

»Dnevna soba na Discord kanalu DrogArt je ena tistih dnevnih sob, ki si definitivno želiš, da bi obstajale tudi v živo. Pa saj tudi obstajajo, hkrati pa žal tudi te čudni časi. S kombinacijo večih elemetov, dogajanja ter povezovanj z drugimi društvi in organizacijami, je to kot ena izmed tistih vej, na katero se je fajn prijeti in povzpeti na digitalni razgled, ki da in da videti sončni sij, ki se skriva za trenutnimi oblaki.«

- mladinski delavec Javnega Zavoda Mladi zmaji

 

 

KJE NAS NAJDEŠ IN KJE NAM LAHKO SLEDIŠ?

DrogArt, Prečna ulica 6, 1000 Ljubljana

dnevnasoba@drogart.org

030 346 328 (Simona – Sissi)

FB: Dnevna Soba

IG: @drogartdnevna

Discord: virtualna DrogArt Dnevna soba

 

Dosegljivi smo vsak delovnik med 9.00 in 16.00 uro.

V času epidemije koronavirusa se je potrebo za predhodni obisk fizične Dnevne sobe na Prečni ulici naročiti prek telefona.

 

Se vidimo/slišimo/tipkamo in komaj čakamo, da te bolje spoznamo :)