Sexism Free Night

30. november 2020|Novice|Aktualno|Obvestila

Vabimo vas k sodelovanju v raziskavi Evropskega projekta Sexism Free Night, ki vključuje promotorje nočnega življenja, nevladne organizacije in univerzo. Namen projekta je ustvariti transdisciplinarni dialog, ki spodbuja varnejša in bolj egalitarna okolja nočnega življenja. V prvi fazi konzorcij izvaja spletno raziskavo, ki se osredotoča na stičišča seksizma in spolnega nasilja z okolji nočnega življenja ter rabo drog.


Spolno nasilje v kontekstu nočnega življenja je še vedno podraziskana tematika, obstoječe študije pa že poudarjajo, da gre za spolno specifično tveganje, saj nesorazmerno prizadene ženske in osebe iz LBGTQI+ skupnosti, izvajajo pa ga večinoma moški. V zadnjih letih se v tujini pojavlja vse več “bottom-up” iniciativ in spodbud s strani skupnosti, kot so: posebna izobraževanja za zaposlene v nočnem življenju, uvajanje besed za stranke, ki se počutijo nelagodno oz. so nadlegovane na prizoriščih nočnega življenja ali festivalih (npr. “Ask for Angela, Luisa”) ali ustanavljanje t. i. skupin za ozaveščanje, osredotočenih na posredovanje mimoidočih (angl. bystander intervention). Kljub temu še vedno primanjkuje znanja za razumevanje razsežnosti in realnosti spolnega nasilja ter seksizma v okoljih nočnega življenja.

 

Za več informacij o projektu: https://sexismfreenight.eu/
Povezava do ankete: https://is.gd/SEXISMFREENIGHTSLOVENIAN


Spletna anketa za boljše razumevanje seksizma in spolnega nasilja v okoljih nočnega življenja: Spletna anketa “Sexism Free Night” je bila zasnovana z namenom pridobivanja informacij o razširjenosti seksizma in spolnega nasilja med evropskimi ljubitelji zabav in festivalov, starejšimi od 18 let.

Reševanje ankete traja približno 25-30 minut, vprašanja pa so razdeljena na poglavja: Splošni podatki, Okolja nočnega življenja in uživanje drog, Mobilnost, Zaznavanje spolnega nasilja, Izkušnje, povezane s spolnim nasiljem in Viri podpore.

Anketa je prevedena v 8 jezikov: angleščino, španščino, francoščino, portugalščino, srbščino, nemščino, latvijščino in slovenščino. Zagnana je bila 25.11.2020, na spletu pa bo dostopna do 31.12.2020.


Nas vas se obračamo s prošnjo za podporo pri širjenju projekta, da lahko pridobimo čim boljši vpogled v razmere znotraj evropskega, in predvsem slovenskega prostora, saj gre za prvo raziskavo, ki naslavlja omenjeno problematiko v Sloveniji. Naprošamo vas, da delite povezavo do ankete na svojih platformah in s tem prispevate k zagotavljanju nujno potrebnega znanja za oblikovanje vključujočih politik in praks v kontekstih nočnega življenja.


Konzorcij projekta “Sexism Free Night”, hello@sexismfreenight.eu
Žana Marušič (predstavnica za slovenski prostor), zana6marusic@gmail.com