Dasi klubske fore: Tresor

27. november 2020|Novice|Aktualno|Obvestila

Devetdeseta trkajo na vrata, slavni zahodno nemški klub UFO se je vrnil nazaj v vesolje, duh revolucije še vedno odmeva v zvokih krampov in kladiv, ki so odnesli sivi berlinski zid in združili razdeljeno nemško ljudstvo. Veselje in upanje na boljši jutri sta prinesla tudi potrebo po nori zabavi in hedonizmu. Vse to je botrovalo k rojstvu drugega najslavnejšega berlinskega plesišča.


Dame in gospodje, dobrodošli v Tresor.

 

Stopimo par korakov nazaj v zgodovino in sicer nekaj mesecev pred padcem zloglasnega zidu, ki je delil nemško deželo na dva popolnoma nasprotujoča si pola. V Zahodnem delu berlina je pod taktirko westphalskega pionirja elektronike Dimitrija Hegemanna in založbe Interfisch vrata odprl klub pod imenom UFO, ki je deloval od leta 1988 do 1990. Zaradi finančnih razlogov je klub zaprl svoja vrata, a to ni ustavilo duha klubske kulture v zahodnem Berlinu. Dimitri Hegemann je s pomočjo investitorjev v kletnih prostorih malo večjega nakupovalnega centra na Lepziger Strasse-u odprl klub pod imenom Tresor. Sprva so delovali res v prostoru enega trezorja, nato pa so se razširili na celotno klet. Olje na rejverski ogenj je prilila tudi združitev nemške dežele in tako je Tresor postal svetla točka v nemškem življenju. 

V tej kleti so svojo kariero začeli številni titani elektronike med njimi tudi Jeff Mills, Blake Baxter in Christian Vogel. Klub je bil stalnica tudi v slavnem festivalu Love parade v organizaciji Svena Vätha. Večina nastopajočih je izdajala tudi na istomenski založbi Tresor records.

 

Leta 2005 je moral klub začasno zapreti svoja vrata, saj je mestna uprava njegove prostore prodalo drugim investitorjem, ki so tam zgradili pisarniški kompleks. Poslovilni event je, lokaciji primerno, trajal dolgo v jutranje ure. Pričujoči govorijo, da je pred klubom celo noč stala vrsta ljudi, ki ni izginila do konca dogodka. Neutrudna organizacijska veja kluba je leta 2007 našla drugo lokacijo in sicer zapuščeno elektrarno, kjer zloglasni klub stoji še danes.

 

Sama podoba kluba je nekaj kar pritegne večino obiskovalcev in se tekom let spreminja. V začetnih letih je klub posedoval samo en kletni prostor, kjer se je trla masa ljudi. Kmalu so dodali še tako imenovani Globus floor, kjer so svoje mesto našli predvsem ljubitelji house ritmov. Tresor floor je ostal naklonjen bolj industrijalnim in kislim techno ritmom. Klub se ponaša tudi z zunanjim vrtnim prostorom, kjer potekajo poletni outdoor dogodki.

 

Klub je leta 2004 dobil tudi svoj dokumentarni film pod imenom: Tresor Berlin: Vault & Electronic Frontier v režiji Mika Andrawisa.

Slava kluba je leta 2019 doprinesla k temu, da je svoja vrata odprla njegova podružnica Tresor. West, ki stoji v mestu Dortmund.

 

Upam, da se v prihodnje srečamo pred vhodom v ta slavni sef in da ne pozabimo zmagovalne "harm reduction" kombinacije, ki odpira vrata v svet manj tvegane zabave.

 

Imejte se lepo in ostanite zdravi,

 

DaSi 

 

p.s.: Če nisi še prebral_a moje stare članke o berlinskem Berghainu in domači K4, te vabim, da prebereš še to :)