Dasi: VIKEND IDEJE – BEST OF...

30. oktober 2020|Novice|Aktualno|Obvestila

Dragi vsi, lahko verjamete, da je minilo že eno leto, odkar sem prvič napisala »vikend ideje«? Ja, prav novembra je ta obletnica. Da jo obeležimo, kot se spodobi, sem v tokratni članek strnila jagodni izbor idej celega preteklega leta.


 

USTVARJANJE V KUHINJI

O, da, v kuhinji si lahko naredimo pravcat žur. Morda preizkusimo svoje kuharske sposobnosti in preizkusimo nov eksotični recept ali pa iz ostankov včerajšnje večerje in kosila naredimo kar kakšno svojo novo eksotično jedačo. Zraven je obvezna seveda dobra glasba in karaoke, kjer je kuhalnica naš mikrofon. Zabavamo se lahko s peko in pisanim okraševanjem piškotov, spečemo svoj kruh ali dovolimo, da veselo utripa naša umetniška žilica med pripravljanjem fokače. Tudi svojo ozimnico lahko pripravimo, skuhamo kakšno marmelado ali sirup. Lahko si vzamemo čas, da se nekoliko poglobimo v zdravilno moč zelišč in pripravimo različne čajne mešanice. Medtem, ko (tudi dobesedno!) plešemo po kuhinji, pa lahko pripravimo tudi kaj, kar sicer ni za pod zob – v pečici spečemo kaj iz gline, v mikrovalovki ustvarimo svoje bazično milo… Možnosti je res ogromno :)

 

     

   

POMOČ ŽIVALIM

Le kdo nima rad puhastih, pernatih, kosmatih in bodičastih prijateljev? Tudi, če nimamo domačih ljubljenčkov, smo lahko v stiku z živalmi in jim pomagamo, ko je treba. Tako lahko jeseni izdelamo hišico za ježkovo zimsko spanje, krmilnico za ptice, iz starih cunj spletemo igrače za pse in jih doniramo zavetišču. Vse stvari lahko pripravimo iz materialov, ki jih najdemo v vsakem gospodinjstvu – kakšna škatla, plastenka, kos lesa, vrvice, lepilo, krpe ali stara oblačila… Sicer pa si lahko privoščimo sprehod po gozdu, kjer bomo zagotovo naleteli na kup različnih ptic, mord kakšno žabo ali kunca, ob večernem sprehodu morda srečamo bambija. Tudi zavetišča imajo kdaj dan odprtih vrat ali pa nudijo možnost prostovoljskega dela, na primer sprehajanje psov.

 

     

 

DIY (Do It Yourself)

Decembra? Božično jelko iz rolic wc papirja. Februarja? Izvirna pustna maska. Spomladi? Kvačkana torba, recimo. Jeseni pa pletene tople nogavice ali šal. Kadarkoli pa lahko iz gline ustvariš svoj lonček za rože, iz časopisnega papirja spleteš košaro, iz tulcev papirnatih brisačk igračo za mačko, izdelaš svoj dream catcher, nanizaš okraske na svojo novo ogrlico, pobarvaš prazen kozarec kislih kumaric in ga spremeniš v kozarček za svečko… Za vsakogar, ki rad tako ali drugače ustvarja, se vedno najde kaj, kar lahko ustvari z lastnimi rokami in kaj takega, kar potrebuje ali pa na način, da predela stvari, ki se »valjajo« doma. Tako koristno uporabimo svoj prosti čas, planetu prihranimo nekaj odpadkov, na koncu pa smo sami nagrajeni z zadovoljstvom, da smo sami ustvarili nekaj novega.

 

 

 

MOVIE MARATON

Slabo vreme, zgodnji zimski večeri ali enostavno dan, ko želiš samo držat vse od sebe? Popoln dan za movie maraton! Pripravi si pijačo, prigrizke (namig: namesto čipsa so top tudi korenčkove palčke, doma pečen tanek krompirček, sadna kupa ali miks oreščkov) in se podaj v svet po lastni izbiri. Fantazije, grozljivke, romatika in smeh… Vse je le par klikov stran :)

 

 

 

RASTLINE OD A DO Ž

Zelenje v našem domu na nas lahko vpliva izjemno pozitivno. Ne le, da služi kot čudovit okras, temveč tudi čisti zrak, dokazano zmanjšuje tesnobo in stres, poleg tega pa je lahko nezahteven ljubljenček, če iz tega ali onega razloga v stanovanju pač ne moremo imeti pet psov, krokodila in kanarčka. Izberemo si lahko različno zahtevne rastline, ki lahko postanejo naš zahteven hobi, lahko pa si privoščimo take, ki bodo še najbolj vesele, če jih pustimo pri miru.

Seveda pa lahko z rastlinjem ogromno počnemo tudi zunaj. Na balkonu, dvorišču, vrtičku ali najeti gredi se lahko vržemo v vrtičkanje, ki deluje zelo pomirjevalno, nam omogoča svojevrsten stik z naravo, zemljo, soncem, kar blagodejno vpliva na naše telo in psiho. Poleg tega pa je čudovit občutek nekaj vzgojiti in pridelati z lastnimi rokami in trudom. Verjemite, nobena solata ni tako dobra kot tista, ki zraste na našem vrtu!

 

      

 

 

SKRB ZASE

Kaj ti pomeni skrb zase? Kako se najbolj – zares – spočiješ? Tako, da se tvoje mišice sprostijo, da zadihaš s polnimi pljuči in ti misli nehajo begati? V današnjem času je ogromno govora o skrbi zase, kljub temu pa si ob hitrem tempu življenja, nenehnih spremembah in pogostih skrbeh le redko zares vzamemo čas zase. Morda ti odgovarja »spa day« z namakanjem v banji in soju sveče, morda je zate bolj pravi večerni sprehod ali pa pisanje dnevnika za lažje umirjanje misli. Mnogim pomaga tudi branje, joga ali druga telovadba, meditacija, risanje ali barvanje pobarvank, ljub hobi ali klepet s samim sabo. Najdi nekaj, kar ti je pisano na kožo.

 

   

 

 

TRENING MOŽGANOV IN RELAX V ENEM

Ta repertoar zajema vse od sudokujev na telefonu do dobrih starih tiskanih križank v Razvedrilu, igranje šaha proti računalniku ali taktično razmišljanje ob igranju Riska ali Monopolyja v prijateljskem ali družinskem krogu. Fine so lahko tudi različne brezplačne aplikacije z miselnimi igrami ali programom za učenje tujega jezika. Vendar pa matematične in logične uganke niso vedno nujno najboljša možganska telovadba. Naše možgane dodobra razmigamo tudi z branjem, s preskušanjem novih receptov, menjavo klasične pozicije na kavču (brez heca, ulezi se na drug bok kot običajno!), risanjem »neverjetnih živali« ali drugim treningom domišljije, pa tudi ob dobrih debatah o različnih temah in idejah s prijatelji se naši nevroni veselo razsvetljujejo kot lučke na božični jelki.

 

   

 

Upam, da ste v zadnjem letu izkoristili kakšno od napisanih idej. Jaz in ekipa DrogArta smo definitivno jih. Kaj pa vi radi počnete ob prostih dnevih? Kako se zabavate, sprostite, zbistrite duha in telo? Upam, da ste v člankih našli kaj novega zase. Vedno je pravi čas, da preizkusimo kaj novega :)

 

Vaša Dasi

 

 

Iščeš več idej? Dodatne nasvete? Poglej, kaj smo počeli…

januarja

februarja

marca

aprila

maja

junija

julija

avgusta

septembra

oktobra

novembra

decembra

med karanteno