Dasi klubske fore: Berghain


Temni prostori, prepoved slikanja, vibracije in neverjetne zgodbe; vse skupaj združeno v monolitsko zgradbo v bližini postaje Ostbanhof berlinske podzemne železnice. Ime samo buri duhove in je na bucket listu vsakega techno snoba...


Berghain
 
Pred zaprtjem nočnega življenja si pred betonskim zidovjem techno trdnjave lahko opazil dolgo vrsto v črno oblečenih zabave željnih ljudi, ki je trepetala in upala da bodo vredni vstopiti v notranjost te najbolj eksluzivne klubske lokacije v Evropi.
 
Sam začetek te ustanove pa sega v leto 1998. Takrat je razvijajoča se techno scena našla svoje zatočišče v klubu imenovanemu Ostgut, ki se je razvil iz gejovskega klubskega gibanja Snax. Snax je kmalu postalo ime za dotičen žur, ki se je v Ostgutu odvijal kot zabava rezervirana posebno za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi.
 
Po nekaj letih delovanja je klub Ostgut zaprl svoja vrata in sicer v letu 2003 (po obveznem 30 urnem poslovilnem techno maratonu.)
 
 
Leto zatem je prvič luč sveta uzrl klub, katerega ime je le zloženka dveh berlinskih četrti, ki objemata severno in južno stran ogromne stavbe in sicer Kreuzberg in Friedrichshain(Berg-hain), njegovo ime dobesedno pomeni "Gorski gaj", kar nas navda z občutkom varnosti in privatnosti.
Kot smo omenili že prej je Berghain eno najbolj eksluzivnih klubskih doživetji v Evropi, saj ima popolnoma arbitrarnen in nedoločljiv način vstopa. Na vratih se premeri vsakega obiskovalca in se na mestu odloči ali je oseba vredna vstopa. Vse skupaj navadno stoji pod taktirko zloglasnega vratarja z imenom Sven Marquardt (ki podnevi služi kruh kot priznan berlinski fotograf). Sam pravi, da sovraži pastelne barve, ampak vam tudi popolna črna oprava ne zajamči vstopa v berlinski dvorec hedonizma. Prav tako vašo možnost za vstop zmanjšajo očitno turistične poteze kot na primer prevelika vnema, govorjenje tujega jezika in vročično slikanje pred vhodom.
 
Za boljšo predstavo se lahko preizkusiš v virtualni simulaciji Berghainskih vrat.
 
 
 
Klub se lahko pohvali tudi z izjemnim ozvočenjem, ki po pričevanjih nikoli ni nastavljen na več kot 20% svoje moči. Odlična kvaliteta zvoka v mešanici s stavbo privede do nekakšnega vibriranja, ki doda celotni izkušnji nekaj več. (Za vse audiofile priporočam poslušanje albuma Berghain: Surface vibrations & resonances, ki uporablja omenjene vibracije za ustvarjanje posebne poslušalske izkušnje. Vendar je vinilka prav tako redka in izmikajoča kot vstop v dotični klub.)
 
Po 16 letih obratovanja klub ni pozabil na svoje korenine, katerim se celotna ustanova pokloni z vsakoletnim Snax eventom, ki je obdržal svojo gejovsko eksluzivnost. Za iskalce večjih hedonostičnih užitkov v isti zgradbi obratuje tudi fetiš klub Lab.Oratory.
 
Glavno plesišče vzdržuje svojo naklonjenost techno ritmom, za vse iskalce bolj hišne glasbe pa v prostorih obratuje tudi Panorama Bar, ki se ponaša tudi z odličnim sladolednim barom.
 
Na žalost je bil zaradi pandemije covid-19 klub primoran zapreti svoja vrata. Lastniki in organizatorji sporočajo da se bo klub vrnil na svoje stare tirnice 20. aprila 2021. Upajmo da vam takrat uspe vstopiti vanj, če boste neuspešni ne skrbite, vedno obstaja še en vikend ali še en klub (ki ga morda predstavimo naslednjič). 
 
Lep pozdrav in Ostanite zdravi :)
 
DaSi