Dasi: OKTOBRSKE VIKEND IDEJE

2. oktober 2020|Novice|Aktualno|Obvestila

Megla, grozdje, krajši dnevi in debeli puloverji so besede, s katerimi bi verjetno opisali mesec, v katerega smo zakorakali. In kaj lahko počnemo v na videz tako turobnem mesecu?


PLETENJE ŠALOV IN NOGAVIC

Sezona naušnikov, puhastih nogavic in udobnih prevelikih puloverjev se je uradno začela. Ker so mnoge trgovine še vedno zaprte ali ne dovoljujejo pomerjanja oblačil, spletni nakupi pa so vedno svojevrstna ruska ruleta, poleg tega pa je tu še dejstvo, da je vedno bolj kul izgledati unikaten v svojem stilu, so to res idealne okoliščine, da se preizkusiš v izdelavi lastnih oblačil. V roke vzemi pletilke ali kvačke, na spletu poišči enostaven dizajn, ki se ti dopade in – akcija! Predvsem šali, gamaše in razni cofki so idealni za začetnike. In kaj je najboljše? Če se ti izdelek ponesreči ali pa na sredi pletenja pomisliš, da ti ta barvna kombinacija res ne bo poudarila oči, zadevo lahko enostavno razpleteš in ustvariš kaj drugega.

 

 

 

UNIKATEN NAKIT

In če že preurejamo garderobo z oblačili, je prav, da izdelamo tudi ujemajoč nakit. Zagotovo poznaš tisoč in en način izdelave nakita od mini perlic na laksu do valjanja in pečenja fimo mase ter nizanja le-te na vrvice, pletenja volnenih zapestnic ali obešanje okraskov na drede, potem so tu še ogrlice iz naravnih materialov iz jesenskega sprehoda, pa v žico ovite stare frnikole… Možnosti je nešteto. Poišči svoj stil ustvarjanja, ki se bo podal tudi tvojemu stilu ustvarjanja :)

 

 

 

KOSTANJEV PIKNIK

Seveda, tudi jesen nam postreže s svojimi dobrotami. Poleg gob, ki so dobesedno kot gobe po dežju veselo poganjale že septembra, bo kmalu čas za nabiranje kostanja. Sprehod po bližnjem gozdičku bo imel zagotovo blagodejne učinke. Po poti naberi še kostanj! Predlagam, da se dobite s prijatelji ali družino in greste skupaj v »lov«, potem pa na dvorišču zakurite manjši ogenj ali pa v udobju tople dnevne sobe zobate kostanj, ki ste ga spekli v ponvi. Morda pa ti je ljubši kuhan kostanj? Namig: zraven popecite še kakšno koruzo in vse skupaj poplaknite s kompotom iz jesenskih jabolk, grozdja in s kančkom klinčkov in cimeta.

 

 

 

NERESNIČNE ŽIVALI

Razgibavanje domišljije in raziskovanje neverjetnega je zelo dobra možganska telovadba. Na ta način kreiramo nove ideje, širimo perspektive, pomaga nam pri učenju in razumevanju dejanj drugih in nas samih. Tule si lahko prebereš še nekoliko več. Možnosti za burjenje domišljije in ustvarjanje nečesa neverjetnega in popolnoma novega je veliko, meni najljubša pa je vaja neverjetnih živali. Zamisli so neko žival, katerokoli. Je to slon? Ok. Sedaj pa si predstavljaj, kakšne prilagoditve bi moral razviti (v obnašanju, na telesu), da bi preživel pod vodo. Kaj pa pingvin v tropskem gozdu? Zlata ribica v puščavi? Komu bi zrasle škrge, kdo bi razvil debele ščetine, kateri mesojedec bi začel sesati sok iz kaktusov? Kaj pa če si izbereš svoje tri najljubše živali in jih skušaš združiti v eno? Bi tvoja nova žival ohranila kljun polarne sove ali njen rep? Čemu bi služil dolg žirafin vrat v oceanu? Pravil ni. Je le domišljija in nešteto možnosti.

Če te zanimajo še druge vaje za domišljijo, jih nekaj najdeš tukaj.

 

 

 

BUČE, BUČE, BUČE!

The best fort he last, kot pravijo – zadnji dan tega meseca nas čaka noč čarovnic. Kakšni so tvoji običaji? Moj najljubši je ta, da se dobimo v krofu prijateljev, vsak prinese svojo bučo in sladkarije. Na volume 110 si damo glasbo (seveda tako, ki pritiče noči čarovnic: denimo »This is Halloween«, »Ghost Busters« najavno špico, »Zombie« legendarnih Cranberries ali karkoli od benda Helloween), rezljamo buče, se mastimo s sladkarijami (namig: če želite popestriti svoje druženje v duhu noči čarovnic, toplo priporočam Bobke vseh okusov – slavno mešanico bombonov iz Harryja Potterja, kjer nikoli ne veš, ali te bo zelena kroglica presenetila z okusom jabolka ali smrklja). Buče potem razstavimo na dvorišča in okenske police, vanje položimo svečke in opazujemo naše končne izdelke. Včasih se noč zavleče z gledanjem filmov, recimo Addams Family, Scream, Exorcist, Helloween (teh je kar nekaj), The Saw, Child’s Play, Casper… Vendar pa, resnično – niso za ljudi z občutljivim želodcem. So vendarle taki, da sovpadajo s celim vajbom halloweena.

 

 

 

Kdo ve, kaj vse nam bo prinesel oktober? Se beremo novembra ;)

Vaša Dasi