Dasi: SEPTEMBRSKE VIKEND IDEJE

1. september 2020|Novice|Aktualno|Obvestila

Poletje se že preveša v jesen, obiski morja se počasi zaključujejo, oddahnemo si lahko od sezonske pasje vročine in opazujemo, kako se narava barva v rumene, oranžne, rdeče in rjave odtenke. Iz omar že potegnemo toplejše nogavice in večerne limonade počasi zamenja vroč čaj. Kako si lahko popestrimo vikende v tem času?


 

PRIPRAVA OZIMNICE

Če ste od pomladi do poletja pridno vihteli motiko ali vsaj zalivalko na balkonu, je zdaj čas, da dobesedno požanjete uspeh svojega večmesečnega dela. September je čas, ko se vrt počasi »pospravlja«. Pobere se pridelke in se jih v gajbicah skladišči v kleti ali shrambi, prekuha se jih v omake, marmelade, kompote, se jih vloži ali pospravi v skrinjo. Še vedno je tudi čas za nabiranje premnogih zelišč (najbolj poznane so različne detelje, komarček, baldrijan, meta, lipa, ognjič, mrtva kopriva, sončnica, rman, vrtnica, smreka in ...) – pri teh je potrebno biti pozoren le na to, da nabiramo pravi del rastline. Mnoga zelišča nam namreč spomladi postrežejo z listi, poleti s cvetovi, jesen pa je bolj čas za nabiranje plodov in korenin. Nabrano lahko posušimo za čaj, zmrznemo za uporabo v jedeh, ustvarimo tinkture ali spravimo semena za sajenje spomladi. Za spomladansko setev lahko spravimo tudi semena domače zelenjave, denimo paradižnika, solate, na katero smo pozabili in je »šla v cvet«... Ne pozabimo tudi na najbolj klasične jesenske plodove – orehe, lešnike in kostanj. Pod težo plodov se šibi tudi sadno drevje in skrajni čas je, da oberemo hruške, jabolka, jagodičevje, kmalu bo na vrsti tudi grozdje. Privošči si sprehod v gozdu in (z dobršno mero previdnosti!) naberi gobe. Nekatere kmetije ponujajo druženje ob obiranju sadja in zelenjave, pridelek pa si potem odnesete domov. Za tiste, ki ste bolj eksotične sorte, bo kmalu na sporedu tudi obiranje pomaranč, mandarin, oliv in podobnih pridelkov, ki v ljubljanski kotlini ali na mariborskih vrtičkih ne uspevajo. Poleg vsega tega pa je september čas, ko še vedno lahko na vrt posadimo kar nekaj zelenjave – korenje, redkev, zelenolistno zelenjavo, zimsko čebulo in še kaj bi se našlo. Izkoristi še zadnje tople žarke v stiku z naravo, preden jo prekrijejo megla in snežna odeja :)

 


 

 

IZDELAVA PTIČJE HIŠKE

Ptice se bodo morale vse bolj truditi, da izkopljejo kakšnega črva in pozobajo semena. Pri tem jim lahko pomagamo mi – z izdelavo ptičje hišice. Seveda so najboljše tiste iz lesa, ki jih sami sestavimo, kaj vrezljamo in jih pobarvamo. Obstajajo pa tudi drugi načini, recimo izdelava krmilnice iz plastenke ter druge metode. Pticam postrežemo z mešanico semen, one pa nas celo zimo razveseljujejo s svojimi barvami, žgolenjem in vragolijami. Če se odločiš, da boš pticam v svoji bližini namenil_a hišico, pa ne pozabi zanjo dosledno skrbeti. Na strani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) najdeš veliko nasvetov, novic in dogodkov.

 

 

 

NAZAJ V ŠOLO?

No, nekateri se šole veselijo bolj, drugi manj, za nekatere pa je to že pozabljena tema. Vendar pa se v septembru, ko se množično vračamo z dopusta in počitnic, pričenjajo mnoga predavanja, okrogle mize in delavnice z najrazličnejšimi vsebinami. Dogodke lahko spremljaš v Facebookovem koledarju, na Napovedniku, I feel Slovenia, strani Mestne knjižnice... Zagotovo najdeš kar, kar je prav po tvojem okusu :)

 

 

KREATIVNO PISANJE

Čaz za ustvarjanje, tokrat z besedami. Si kdaj pomislil_a, kako se je pretekli dan počutil tvoj čevelj? Je nabiral kilometrino in stokal, kako ga bolijo sklepi in tista luknja na podplatu, ki je nastala nekega dne? Je stopil v drek in se še cel dan pritoževal nad tabo, kako si mu lahko storil_a kaj tako ostudnega? Ali pa je pravkar nov, cel bleščeč iz trgovine in se je važil pred ostalimi, ki jih je opazoval na sprehodu po mestu ali pa se pritoževal, da bo z izletom v naravo izgubil svoj blišč? Morda govori zelo vzvišeno, razmišlja v drugem jeziku, ima naravnost prostaški jezik ali pa je bolj redkobeseden? V roke vzami kuli in papir in za foro napiši kakšno tako zgodbo. Ali pa poezijo o tem, kako šopa klima na busu. Morda haiku o gnili banani, ki si jo pozabil_a v hladilniku. Prepiši odlomek iz knjige, ki je na tvoji levi in potem zgodbo nadaljuj po svoje. Dovoli si, da grejo misli nekam po svoje in jim sledi s pisalom. To je odlična vaja za polno besedno izražanje, opisovanje čustev in dogodkov, krepitev besednega zaklada in možnost, da se tvoja domišljija razbohoti. Vedno večja je tudi ponudba delavnic kreativnega pisanja, ki so vedno zanimive. Morda pa se lahko preskusiš v pisanju člankov za DrogArt? Kdo ve :)

 

 

 

Želim vam, da vam september postreže z veliko čudovitimi trenutki.

Se beremo oktobra :)

Vaša Dasi