Dasi & DrogArtovci: AVGUSTOVSKE VIKEND IDEJE

3. avgust 2020|Novice|Aktualno|Obvestila

Leto 2020, am I right? Zdi se, da se že celo leto soočamo s kupom nehvaležnih situacij. Zato je še toliko bolj pomembno, da si znamo vzeti čas zase, se sprostiti in se ukvarjati z novim ali starim konjičkom. Tokrat sem vprašala kar naše terenske delavke in delavce, kako si oni krajšajo čas in poskrbijo za zadostno mero sprostitve in zabave.


RISANJE MANDAL

Danes so že zelo popularne »pobarvanke za odrasle«, v katerih največkrat najdemo bujne vzorce, zanimive detajle in predvsem poligon za ustvarjanje z barvami. Vendar pa mandale, ki se mnogokrat pojavljajo v takih pobarvankah, lahko narišemo sami. Risanje mandal velja za čudovito tehniko ustvarjanja, s katero skrbimo za svoje duševno zdravje. Izhaja iz hindujskega sanskrta in pravzaprav pomeni »krog« ali nekako zaključeno celoto. Ne le, da je čudovit način sproščanja, je tudi možnost za meditacijo, izražanje in raziskovanje samega sebe. Tu si lahko pogledaš enega od načinov, kako lahko risanje mandale brez predhodnega znanja ustvariš in ob tem raziskuješ svojo zavest in podzavest.

 

 

 

IZDELOVANJE DREAM CATCHERJEV

Lovilci sanj oz. dream catcherji so čudovit okras za ljudi vseh interesov in starosti. So dober trening ročnih spretnosti, hkrati pa možnost izražanja svoje individualnosti in ustvarjanja popolnoma unikatnih izdelkov. Za izdelavo ne potrebuješ veliko materiala – dovolj bo obroček, ki je lahko lesen, kovinski ali tudi kartonast, vrvice in okraske po tvoji izbiri, recimo pero, kamenček ali manjši obesek. Načinov, kako se lotiti izdelave je precej, tukaj pa ti ponujam enega izmed bolj enostavnih. Psst, na prvi fotki je ročno delo ene izmed naših terenk.

 

 

 

USTVARJALNI DNEVNIK

O koristih pisanja dnevnika sem tipkala že aprila. Ena izmed naših terenskih delavk pravi, da ji kreiranje ustvarjalnega dnevnika, kot ga vidiš spodaj, zelo pomaga pri skrbi za svoje duševno zdravje. Za tak dnevnik lahko uporabiš prav kakršenkoli material – ustvarjaš lahko s svinčnikom, ogljem, kulijem, temperami, uporabiš časopisni ali ovijalni papir, suho cvetje, bleščice, skratka, prav karkoli ti srce poželi. Kako tak dnevnik lahko pomaga krepiti duševno zdravje, pa lahko natančneje pogledaš na tem insta profilu.

 

 

 

USTVARJANJE V KUHINJI

Kot vidiš, smo na DrogArtu zelo radi ustvarjalni. Pa ne le na papirju, tudi v kuhinji! Naš dolgoletni terenski delavec priporoča tudi ustvarjanje v kuhinji. Sploh v poletnih popoldnevih rad ustvarja s sirupi, sokovi in koktejli (brezalkoholnimi ;) – prečekiraj, zakaj koktejli in poletna vročina niso najboljši mix). Ker pa tudi sama rada plešem med ponvami in lonci, bom tej misli pristavila še svoj piskrček: kuhanje in peka sta čudovit način sprostitve solo ali v družbi. S prijatelji se lahko dogovorite, da pečete in smešno okrašujete piškote, izdelate domače testenine v poljubnih oblikah, se prepustite svoji domišljiji ob ustvarjanju fokače ali pa se pocrkljate z doma narejenim sladoledom.

 

 

ŠIVANJE

Ena od veščin, ki je lahko tudi zabavna, je nedvomno šivanje. Če že nič drugega, je fino znati zavihteti šivanko in sukanec vsaj toliko, da si zašijemo odpadli gumb ali hlače, ki se nam najraje strgajo kje v javnosti, ko sestopimo s kolesa, smo na prvi vodeni fitnes vadbi ali se na razgovoru za službo zataknemo v trske na robu stola. Še bolj kul pa je, če vadimo manevre s šiviljskim priborom na način, da kaj ustvarimo zase ali za druge. Lahek začetek so recimo zero waste vrečke za sadje ali kruh iz odsluženih zaves. Svoje šiviljske podvige lahko nadaljuješ z recikliranjem starih prtov in majic v peresnice, prevleke za vzglavnik, unikatno vrečko za v trgovino, mini torbico za kozmetiko ali svojo lastno tobačnico. Poleg tega se lahko po robu postaviš multinacionalkam, čakalnim vrstam v trgovinah in tveganju, da boš na ulici že isti dan srečal_a nekoga z identično majico ali šalom. Na spletu je dostopen kar lep nabor različnih krojev, s pomočjo katerih lahko ustvariš oblačila popolnoma po svoji meri.

 

 

 

Se beremo spet septembra, vmes pa lahko pokramljaš z mano tudi na FB :)

Dasi